(VIDEO) Zamenik javnog tužioca za Pink: Reforma pravosuđa nije uslov, već je potrebna zbog građana

Autor: Pink.rs

Vesti

11.10.2018

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nenad Stefanović, zamenik javnog tužioca i predsednik strukovnih Udruženja sudija i tužilaca, ukazao je da na reformu pravosuđa ne treba gledati kao na uslov za članstvo i prijem u EU, već kao potrebu građana Republike Srbije.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro - Dea i Sarapa
Stefanović u emisji Novo jutro

Vlada Srbije će do kraja ovog meseca uputiti Narodnoj skupštini inicijativu za izmenu Ustava u oblasti pravosuđa, koja je u značajnoj meri usaglašena sa mišljenjem Venecijanske komisije, smatra Stefanović i dodaje da je reforma pravosuđa potrebna Srbiji.

- Na reformu pravosuđa ne treba gledati kao na uslov za članstvo i prijem u EU, već kao potrebu građana Republike Srbije. Inicijalni tekst amandmana pojavio se pre više od godinu i po dana i pretrpeo je značajne izmene. Mi smatramo da je u značajnoj meri usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije. Ono što bih tu izdvojio je ukidanje probnog mandata sudija u trajanju od tri godine, što znači da sudije i tužioci više neće biti birani na probni mandat - izjavio je Stefanović za Novo jutro televizije Pink.

Kako dodaje, izmene su takve da će predsednik Visokog saveta sudstva biti iz redova sudija, kao i da je ograničen mandat vrhovnom javnom tužiocu

- Ograničen je mandat vrhovnom javnom tužiocu koji sada ima pravo na jedan mandat. Što znači da će on, po našem mišljenju, postupati u skladu sa onim što je potreba struke i građana, a ne eventualno da ima motiv da dobije još jedan mandat. Pozitivno rešenje je i što je izbačen termin početne obuke iz Ustava - ocenio je Stefanović.

Foto: Public
Nenad Stefanović

Prema njegovim rečima, model koji je predložen u tekstu nacrta kojim je smanjen broj sudija i tužioca, opomenuće sve, jer će se za ljude u tim savetima birati oni koji imaju profesionalni integritet, a ne oni koji imaju popularnost.

- Smatramo da je ovaj model koji je Ministarstvo pravde predložilo, upravo model koji će dati nadu da ćemo dobiti nezavisno, samostalno, ali i odgovorno pravosuđe - rekao je Stefanović.

Udruženje sudija i tužioca Srbije, kaže Stefanović, imalo je konstruktivan dijalog sa ministarkom pravde Nelom Kuburović.

Foto: Tanjug
Nela Kuburović

- Smatramo da struka, na prvom mestu, mora da ima dobar dijalog sa državnim organima. Mi smo se usaglasili da je oko 70 odsto zahteva struke prihvaćeno, da je tekst amandmana u potpunosti prilagođen mišljenju Venecijanske komisije. Smatramo da postoji još prostora za određene korekcije i naišli smo na saglasnost i razumevanje ministarke pravde - kazao je Stefanović.

Pomenuto udruženje zamolilo je ministarstvo pravde da sudijski i tužilački pomoćnici uđu u Ustav.

- Venecijanska komisija je rekla da to nije uobičajeno, ali nije isključila takvu mogućnost - rekao je Stefanović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading