I Trifunović dobio krivičnu prijavu!

Autor: A. V. - G. M.

Vesti

11.10.2018

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz dana u dan isplivava novi prljav veš o Sergeju Trifunoviću i njegovoj organizaciji. Krivična prijava podneta je protiv Sergeja Trifunovića, na osnovu koje je tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak i zatražilo od policije da prikupi podatke o tome kako posluje fondacija Podrži život.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Sergej Trifunović

Klupko, da podsetimo, počelo je da se odmotava kada je Srpski telegraf otkrio šokantnu informaciju da je pre 14 meseci sa računa humanitarne fondacije na račun privatnog slovenačkog investicionog fonda "Ilirika" prebačeno 15,5 miliona dinara, prikupljenih za lečenje bolesne dece. Od tada do danas "Ilirika" je vratila deset miliona u sedam tranši. Šta je sa preostalih 5,5 miliona dinara, ne zna se.

Dopunu krivične prijave je posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije tužilaštva juče dostavio Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.

3 puta fondacija menjala adresu za četiri godine

- Zahvaljujem gospodinu Trifunoviću, koji je prilikom nedavnog gostovanja na jednoj televiziji dao potvrdu svih navoda o mogućim zloupotrebama i manipulisanju novcem građana Srbije, koji je prikupljan za lečenje bolesne dece. Shodno tome, dostavili smo dopunu krivične prijave u vezi sumnji u zloupotrebe u fondaciji - poručio je generalni sekretar ove organizacije Mario Spasić.

Foto: Srpski telegraf
Prijava protiv glumca

Prvobitna krivična prijava proširena je nakon Trifunovićevog pravdanja da ga je, u stvari, knjigovođa Verica Šegan zapravo podstrekivala da novac prikupljen za lečenje bolesne dece prebaci u investicioni fond, a dopuna se bazira i na njegovom priznanju da je pomoć godinu dana dodeljivana bez lekarske komisije. Spasić navodi i da je savet u međuvremenu analizirao statut fondacije i pravilnik o dodeli humanitarne pomoći i došao do novih šokantnih saznanja.

4 puta menjani osnivači fondacije

- Tamo stoji da ni kao cilj ni kao sredstvo za ostvarenje ciljeva fondacije nigde nije omogućeno investiranje niti je propisan postupak investiranja novca, koji je prikupljen za lečenje bolesne dece. Pravilnikom o dodeli humanitarne pomoći fondacije propisano je da rad komisije za dodelu humanitarne pomoći nije javan i da su imena njenih članova i akta koja donose, a kojima se troši novac građana Srbije prikupljen za lečenje bolesne dece, zapravo službena tajna. Ovo je potpuni nonsens, pa apelujemo i na poverenika Rodoljuba Šabića da se oglasi - poručuje Spasić.

Šta kažu bivši i sadašnji članovi UO: Odjednom niko ništa ne zna

Dragan Jaćimović, alpinista, član UO

Ne mogu da pričam o tome, samo ću reći da mi kao članovi Upravnog odbora dobijamo materijal iz fondacije, u kojem stoje preporuke lekara članova komisije. Tri lekara urade trijažu za obolelu decu i, kad to prođe, šalju nama na odobrenje novca koji je za mališane prikupljen. Uglavnom bude do četvoro dece mesečno

Ratko Božović, sociolog, član UO

Nikad više neću davati izjave za Srpski telegraf zbog tekstova o fondaciji. Mene su, i kada sam bio u inostranstvu, zvali za konsultacije oko rada fondacije kako bismo svi bili uključeni. Tamo svi rade samo u cilju pomaganja deci. To što se dešava sa "Ilirikom" je nebitno

Svetislav Basara, književnik, član UO

Nemam vremena ni sada ni posle za vas i nikad više, ćao.

Slađana Tesla, manekenka, bivša članica UO

Izašla sam iz toga odavno. Sve što sam tamo radila bilo je iz srca, a ne zbog para ili ne znam čega.

Glumac se lažno predstavlja

Prema dostupnim podacima iz APR, ime Sergeja Trifunovića izbrisano je sa liste osnivača još u aprilu 2014, dakle samo dva meseca po osnivanju fondacije. Jedini osnivač, prema informacijama iz APR, jeste Verica Šegan, knjigovođa koja je Trifunovića navodno navela na investiranje u "Iliriku". Međutim, na zvaničnom sajtu fondacije uz njegovo ime stoji osnivač iako je predsednik Upravnog odbora jedina zvanična funkcija koju on ima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Steva

19.10.2018 09:33

Evo vam broj izdajnika Sergeja Trifunovića, pa ga zovite - 0605757780