Komunalci očistili, stanovnici iz dana u dan talože novo SMEĆE

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

10.10.2018

05:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deponija ispod Pančevačkog mosta, u Ulici Vuka Vrčevića, početkom juna potpuno je očišćena. Međutim, stanovnici nehigijenskog naselja u neposrednoj okolini poništavaju trud komunalnih preduzeća, te se u ovom delu prestonice iz dana u dan taloži novi otpad.

RepublikaFoto: ST/N.BOŽIĆ
Foto ilustracija

Prema rečima sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darka Glavaša, nadležni kontinuirano sređuju deponije, ali nemar pojedinaca ključan je u borbi sa ovim problemom.

Pet preduzeća - "Zelenilo", "Gradska čistoća", "Beograd put", "Vodovod i kanalizacija" i "Beogradske elektrane" - učestvovalo je letos u velikoj akciji uređenja prostora ispod "Pančevca". Tada je odneto 8.000 kubika smeća!

- Kad god su velike akcije grada, preduzeća koja su u tom trenutku u mogućnosti pozajmljuju svoju mehanizaciju, u cilju što bržeg sprovođenja - objašnjava Glavaš. - Grad tokom cele godine uređuje površine, ali sakupljačima sekundarnih sirovina, uglavnom, to ništa ne znači, nego prave novo smetlište.

RepublikaFoto: ST/E. ČONKIĆ

U ovom trenutku, u glavnom gradu zabeleženo je oko 300 divljih deponija. Prema Glavaševim rečima, to je ipak mali broj, imajući u vidu da je svojevremeno ta cifra stizala i do čak 1.000 javnih površina prekrivenim đubretom.

- Deponija u Vuka Vrčevića jeste jedna od najružnijih u Beogradu. Ipak, veliki problem prestonice jesu one koje nastaju zbog nesavesnih izvođača građevinskih radova. Oni su ti koji nam uništavaju prirodne lepote koje imamo, poput Avale, Miljakovačke i Zvezdarske šume ili predela u blizini Ade Ciganlije - kaže Glavaš.

Kako kaže sekretar, istovar građevinskog otpada tamo gde mu nije mesto najčešće se događa noću. Ipak, građani koji uoče kamione treba smesta da odreaguju i pozovu "Beokom servis".

- U našoj službi imamo ekipu komunalnih policajaca, koji smesta izlaze na teren. Međutim, da bi pisali prijavu bahatom sugrađaninu, on mora biti uhvaćen kako istovara otpad - napominje sekretar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
fff

10.10.2018 06:36

bruka i sramota.. mi smo na mentalnom nivou avganistanaca...