Steže se obruč! Policija proverava Trifunovićevu fondaciju

Autor:

Vesti

10.10.2018

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je postupak i zatražilo od policije da prikupi obaveštenja o poslovanju fondacije Podrži život, čiji je osnivač glumac Sergej Trifunović.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Sergej Trifunović

Predistražni postupak se vodi zbog prebacivanja 15,5 miliona dinara, koje su građani uplatili fondaciji za lečenje bolesne dece, na račun privatnog slovenačkog investicionog fonda "Ilirika", ali i ostalih sumnjivih stvari u poslovanju organizacije Podrži život.

IZ DRUGOG POKUŠAJA

S druge strane, Sergej Trifunović je juče gostujući na TV N1 (dan ranije se uspavao iako emisija počinje u deset sati, pa su njegovi botovi najstrašnije izvređali voditeljku Minju Miletić jer je objavila da se emisija odlaže krivicom gosta) pokušao da negira teške optužbe s kojima se suočava, međutim, ponovo nije odgovorio ni na jedno od pitanja koja mu danima postavlja naš list.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Sergej Trifunović u emisiji na N1 televiziji

- Mi smo dali 15,5 miliona, ne mogu da kažem tačan datum kada, to će ti reći zaposleni u mojoj fondaciji, ima ih dvoje. Čak i knjigovođa je volonter, ni ona ne prima platu, ali vrlo savesno radi svoj posao. Ni ona ni ja nismo u fazonu da se kockamo s ovim, naprotiv - poručio je Trifunović.

Ovo su neke od laži i nebuloza koje je izgovorio

1. Investicioni fondovi nikada ne mogu da puknu, samo se radi reda stavlja da postoji rizik
Upravo suprotno. Prethodnih dana su na stranicama našeg lista ugledni ekonomisti i profesori objašnjavali da svako ulaganje u investicioni fond nosi rizik i da to svi moraju da znaju. Da nije tako, uostalom, zvali bi se banke, štedionice ili nekako treće, a ne investicioni fondovi.
2. Ovih 5,5 miliona dinara možemo da podignemo kad god hoćemo, bukvalno za 24 časa
Reč je o 5,5 miliona dinara koje "Ilirika" ni posle 14 meseci nije vratila fondaciji Podrži život (uplaćeno 15,5 miliona, u sedam tranši vraćeno deset). Logično pitanje: Kad ste mogli da dignete te pare, zašto ih niste podigli i platili odmah lečenje malom Dukiju umesto da pare daje fudbaler Matić ili država
3. Verica mi je rekla: "Hajde da bacimo pare u investicioni fond"
Čudno je da neko ko se u javnosti predstavlja kao prvi čovek humanitarne organizacije sada tvrdi da su, u stvari, drugi donosili odluke i da on čak nije znao ni kada su pare prebačene "Iliriki"
4. Iskreno da ti kažem, ne znam ko su ti lekari, video sam ih jednom, to su pedijatri koje je našao UO
Opet je sve radio neko drugi. Ipak, čak i da je tako, javnost danima ne može da dobije odgovor na prosto pitanje: Ko je u komisiji i kada se ona sastaje?
5. Majku devojčice zvala je neka stoka iz Srpskog telegrafa dok je bila s detetom u bolnici
Potpuna neistina. Majku male Anđele Janković niko nije zvao niti su naši novinari imali njen telefon. Mi smo njeno ime pronašli upravo na sajtu fondacije Podrži život, gde se apeluje na humane ljude i firme da uplaćuju pomoć za nju, i samo smo konstatovali da bi bilo mnogo bolje da Sergejeva fondacija odmah podigne 5,5 miliona dinara, onih koji stoje u "Ilirici", i pomogne devojčici

Praveći se nevešt i stalno potencirajući da on ništa ne zna i sugerišući da o svemu odlučuje neko drugi, priznao je i da ne zna ko su članovi lekarske komisije koji određuju prioritete u lečenju dece.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Dokument

- Iskreno da ti kažem ne znam ko su ti lekari, video sam ih jednom, to su pedijatri koje je našao UO. Prvo sam imao problem da nađem te lekare godinu i po dana, mi smo operisali bez lekarske komisije. Niko od lekara nije hteo da uđe s nama ni u šta plašeći se verovatno mene i svega toga što ja sobom nosim. Jedva smo našli pedijatre, a prethodno nismo ni morali da određujemo koje je dete hitnije jer nismo imali dovoljno para i nismo ništa određivali, nego svako dete koje je došlo, mi smo ga odmah otpravili. Ni sad nismo u toj situaciji, ta lekarska komisija je tu formalno, pošto se nekako uvek, na sreću, desilo da imamo taman dovoljno novca da ne mora nijedno dete da čeka - ispričao je on.

DRUGI SU KRIVI

Upitan kako se desilo da pare iz fondacije završe u privatnom fondu, krivicu je bukvalno svalio na knjigovođu Vericu Šegan, koja je na sajtu APR navedena kao osnivač fondacije, što je mudro prećutao.

- Pre nekoliko meseci, naša knjigovođa Verica Šegan, koja vodi ozbiljne firme, došla je i rekla: "Šta misliš da ove pare koje stoje bacimo u investicioni fond?" Odmah sam znao šta priča, pošto ja svoje pare držim u investicionom fondu i znam koliko te kamate idu. Imaš najmanji rizik i najveći rizik. To je legalna stvar, pritom, u izjavi koju smo napisali stoji da je to sve po zakonu o fondacijama i zadužbinama. Dozvoljeno je zakonski obrtati pare na taj način - pravio se naivan Trifunović.

NESTRUČNJACI OBMANJUJU JAVNOST!

Trifunović je u emisiji rekao i da je teško obolelo dete od retke bolesti mojamoja (neurološki poremećaj, prim. aut.) odbijeno u Budžetskom fondu za lečenje u inostranstvu s navodnim obrazloženjem da ta bolest koja se javlja kod jednog u tri miliona ljudi nije dovoljno retka.
Na ovo je odmah reagovalo čak devet lekara, koji su među najuglednijima u Srbiji, odgovarajući Trifunoviću da je upravo ovaj slučaj bio jedan od razloga formiranja Budžetskog fonda!

- Kao članovi lekarske komisije koji se svakodnevno suočavaju sa najtežim dijagnozama, teškim životnim pričama i okolnostima pred kojima bi mnogi ustuknuli, ovim putem želimo da poručimo da nećemo dopustiti da o lečenju dece govore nestručni i oni koji ne iznose prave činjenice, već obmanjuju javnost - saopštili su lekari.

Zajedničko saopštenje potpisali su doc. dr Siniša Dučić, prof. dr Dejan Škorić, dr Goran Vukomanović, prof. dr Vladislav Vukomanović, doc. dr Radoje Simić, prof dr Aleksandar Sretenović, prof dr Ljiljana Vujotić, prof. dr Svetozar Putnik i prof. dr Danica Grujičić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Đole

19.10.2018 09:34

Evo vam broj izdajnika Sergeja Trifunovića, pa ga zovite - 0605757780