SKIDANJE! Stigao nam natprosečno topao talas - oktobar sa letnjih 28°C

Vesti

09.10.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako već niste za vikend, sad je krajnje vreme da iz ormara izvučete letnju garderobu. Natprosečno topao talas prekrio je celu Evropu, pa dok u Španiji i Italiji temperatura premašuje 30 stepeni, u Srbiji ovih dana živa u termometru skače do veoma toplih 25.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pored neverovatno visoke temperature za oktobar, nema ni padavina i dani su nam pravi letnji - sunčani i suvi. To će, kako kaže meteorolog Đorđe Đurić, sigurno trajati bar još narednih sedam dana.

- Vikend za nama obeležile su rekordno visoke temperature za oktobar. Najtoplije je bilo u Loznici, gde je izmereno 28 stepeni. Nad Evropom je anticiklon koji zadržava toplo vreme, pa možemo očekivati da se temperatura do 25 stepeni zadrži i ove sedmice u celoj Srbiji - kaže Đurić za Srpski telegraf. 

 Đurić: Tek se u poslednjim danima u mesecu očekuje pravo zahlađenje i veći pad temperature

Tako će se sve do petka maksimalna dnevna temperatura kretati između 23 i 25 stepeni, a za vikend se očekuje blagi pad na maksimalna 22 stepena.

Đurić napominje i da je temperatura za sedam do 10 stepeni veća od proseka za ovo doba godine.

To je potvrdila i evropska meteorološka stranica Severe Weather Europe, ističući da će temperatura vazduha u Evropi biti među najvišima u istoriji.

- Generalno nas očekuje topao oktobar. Tek se u poslednjim danima u mesecu očekuje pravo zahlađenje i veći pad temperature - dodaje naš sagovornik.

Foto: Tanjug/J. PAP

U sunčanim i toplim danima, bez kiše i vetra, moći ćemo da uživamo bez brige o virusima. Kako lekari objašnjavaju, porast respiratornih infekcija očekuje se nakon završetka toplog talasa, kada krajem oktobra usledi nagli pad temperature.

- Virusi sada miruju. To je dobra prilika za nas da radimo na jačanju imuniteta, dok teži bolesnici sa oslabljenim imunitetom, stariji i deca, treba da prime vakcinu protiv gripa. Imajte na umu da se imunitet stvara u crevima, što znači da prevashodno treba voditi računa o ishrani. Bitno je imati tri redovna obroka dnevno i jesti puno voća i povrća - savetuje dr Dragan Miljković, lekar opšte prakse.

Da bi spremno dočekali hladne dane, pored redovne ishrane, važno je imati i kvalitetan san.

- To znači imati šest do sedam sati efektnog sna. Uz redovnu ishranu i dobar san, imunitet će moći da se odbrani od nadolazećih virusa - poručuje Miljković.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading