Beograd pomaže ugroženim građanima! NOVČANA POMOĆ za 26 porodica!

Autor: Republika

Vesti

04.10.2018

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u društvu pomoćnika gradonačelnika Andreje Mladenovića, obišao je oštećene objekte u Novogradskoj ulici u Zemunu, među kojima je i vrtić "Pčelica Maja" i u razgovoru sa stanarima objekata postigao dogovor o zajedničkim aktivnostima kako bi problem koji imaju građani zbog pomeranja tla i uništavanja njihovih kuća što brže rešio.

RepublikaFoto: beoinfo.rs
Goran Vesić

Obilasku su prisustvovali član Gradskog veća Gavrilo Kovačević, v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima Darko Glavaš, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, predsednik opštine Zemun Dejan Matić, direktor JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Dragan Đorđević, direktor Gradskog Zavoda za veštačenje Vlado Sekulić, kao i predstavnici JKP "Beograd put" i profesori Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Vesić je obavestio stanare oštećenih objekata da je Gradski zavod za veštačenje završio analizu i utvrdio uzroke zbog kojih je došlo do pomeranja tla i uništenja kuća. Rekao im je da je Grad Beograd angažovao Građevinski fakultet da uradi projekte sanacije za svaku od ugroženih kuća. Dodao je da će Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i JKP „Beograd put” uraditi projekat sanacije puteva i trotoara, dok će JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” već radi projekat sanacije vodovodne i kanalizacione mreže sa instaliranjem kompletnog odvoda kišne kanalizacije za ovaj deo Novogradske ulice.  

– Jedanaest ugroženih porodica koje ovde žive dobile su interventnu novčanu pomoć u visini od tri prosečne plate, dok će preostalih 15 porodica ovu pomoć dobiti čim njihovi zahtevi budu obrađeni. Svim porodicama koje ne mogu da žive u svojim kućama Grad Beograd je obezbedio privremeni smeštaj u zemunskom naselju Kamendin. Na proleće, čim budu završeni projekti krećemo sa izgradnjom nove kanalizacione i vodovodne mreže sa odvodima za kišnu kanalizaciju kao i rekonstrukcija ulice i trotoara. Kada Građevinski fakultet bude završio projekte sanacije kuća pomoći ćemo vam da sanirate svoje kuće u skladu sa zakonom. Pomoći ćemo u građevinskom materijalu i na druge načine da vam smanjimo troškove sanacije – rekao je Vesić, uz napomenu da sve mora da će posao biti urađen kvalitetno kako se ovakva oštećenja ne bi ponovila.

Vesić je dao nalog JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” da uradi nivelaciju delova Novogradske ulice i rešetki kako bi se omogućilo da atmosferske padavine otiču do prvog odvoda i sprečilo da padavine u narodnom periodu ne povećaju oštećenja objekata.

– Ne čekajte padavine i već sutra da budete na terenu i radite – rekao je Vesić direktoru Vodovoda.

Građani su se požalili Vesiću da nesavesni vozači kamiona i autobusa, i pored zabrane, koriste Novogradsku ulicu od Dobanovačke do Cara Dušana i da prolazak svakog teškog vozila stvara dodatna oštećenja na zgradama. Na poziv Vesića odmah je došla saobraćajna policija i počela da kažnjava nesavesne vozače kamiona i autobusa. Vesić je najavio da će Sekretarijat za saobraćaj već narednih dana postaviti saobraćajne prepreke i zabraniti saobraćaj u ovom delu Novogradske ulice.


– Budući da su oštećenja vrtića „Pčelica Maja” veoma velika, počinjemo rušenje vrtića kao i kuće koja se nalazi pored jer ćemo uklanjanjem ova dva objekta smanjiti pritisak na druge objekte u ulici. Naknadno ćemo doneti odluku da li će se novi vrtić graditi na istom mestu ili će u saradnji sa opštinom Zemun biti opredeljena nova lokacija, a deca iz ovog vrtića već su raspoređena u druge zemunske vrtiće – dodao je Vesić.

On je okupljenim stanarima obećao da će Grad i Opština Zemun biti u stalnom kontaktu sa njima i zakazao stanarima novi sastanak za sedam dana u opštini Zemun. 

– Svakih sedam dana proveravaćemo šta je od ovoga što smo dogovorili urađeno – rekao je Vesić građanima Novogradske ulice.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading