Rektorka Popović: Preispitivanje "Bolonje" jedan od prioriteta!

Autor: Tanjug

Vesti

03.10.2018

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj mi je da se tokom njenog mandata popravi mesto Univeziteta u Beogradu na Šangajskoj listi, kao i da se preispita primena bolonjskog sistema, kaže novoizabrana rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ivanka Popović

Ona je za RTS podsetila da je neznatan pad BU na Šangajskoj listi posledica lošeg načina finansiranja naučno-istraživačkog rada.

- To je ključni faktor koji će se rešiti novim Zakonom o naučno istraživačkom radu, a i novim Zakonom o fondu za nauku. Očekujemo da će to učiniti situaciju mnogo boljom - rekla je Popović.

Kako kaže, efekat na Šangajskoj listi osetiće se tek za dve godine, tako da u narednom periodu može da se očekuje i dalje mali pad, ali sa tedencijom oporavka.

Popović, koja je preuzela funkciju rektora sa početkom nove školske godine, istakla je da će joj jedan od prioriteta biti reforma i preispitivanje primene bolonjskog sistema. Ona je objasnila da je cilj da studentima bude bolje, da lakše savladavaju gradivo i da zajedno sa svojim nastavnicima studiranje na osnovim studijama učine kraćim.

- To znači malo dinamičnija nastava. Takođe, znači i preispitivanje predmeta, u smislu da li su oni opterećeni studentskim obavezama na onaj način kako je zamišljeno, ili je previše nastavnog sadržaja stavljeno u predmete i da treba da se urade preraspodele - rekla je Popovićeva.

Preispitivanju predmeta pristupiće Studentski parlament i fakulteti Univeziteta u Beogradu jer bez studenata, kako je rekla, ne može da se završi taj posao. Popovićeva je rekla i da će se raditi i na povećanju stranih studenata.

- Zbog demografskih trendova naše zemlje, kandidata za studiranje biće sve manje, tako da smo otvoreni za studente sa strane, a za naše studente bi bilo dobro da imaju iskustva sa stranim studentima i predavačima. Iz tog razloga je važno da povećamo broj stranih studenata - rekla je Popović.

Govoreći o hapšenju predsednika Univerziteta sportskog saveza Srbije Siniše Jasnića zbog sumnje da je proneverio novac te organizacije, Popovićeva je rekla da veruje da će istražni organi vrlo pažljivo pristupiti analizi situacije.

- Naš problem sa Sinišom Jasnićem je zbog zloupotrebe imena i grba Univerziteta u Beogradu i taj problem još uvek nije raščišćen. Nastavićemo da radimo na tome - rekla je Popovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading