NAČELNIK GENERALŠTABA MOJSILOVIĆ: Trenutno dovoljno aktivnih vojnika, rezervni sastav opada

Autor: b92.net, Republika

Vesti

30.09.2018

03:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija trenutno ima dovoljno i aktivnih vojnika i vojnih obveznika, ali rezervni sastav vremenom opada. To je izjavio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

RepublikaFoto: youtube.com/ RIJALITI KANAL
Milan Mojisilović

- Moramo uzeti u obzir da se s protokom godina rezervna komponenta vojske, a ovde govorim o onima koji su služili vojsku, kruni. Ako ne nađemo način da širi sloj građana obučimo za odbranu zemlje, za izvesno vreme možemo doći u situaciju da nećemo imati dovoljno veliki obučeni rezervni sastav - rekao je Mojsilović za Politiku. 

On je dodao da se Vojska Srbije trudi da u skladu sa mnogućnostima vojne obveznike koji su već imali obuku za određene specijalnosti poziva na vojne vežbe kako bi osvežili znanje. 


Upitan da li uvođenjem obaveznog vojnog roka vojna obaveza može biti "ono što je nekada bila", Mojsilović je rekao za njega to nije pitanje za ili protiv služenja vojnog roka, već potreba da se obezbedi model za funkcionisanje vojske na dugoročnom planu. 

Mojsilović je na pitanje da li će biti vraćen radar na Kopaoniku, izrazio uverenje da će Srbija sa zapadnim partnerima naći "zajednički jezik" i da će radar u dogledno vreme biti vraćen na tu planinu. 

On je rekao da je "pitanje dana" kada će Vojska Srbije dobiti transportere "Lazar 3", a da do kraja godine očekuje uvođenje samohodnih haubica "nora B-52", kao i da će Srbija uskoro dobiti rusku donaciju - 30 tenkova T-72.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading