JEZIVA DEPONIJA KOD SREMSKE MITROVICE: Plivaju leševi uginule stoke

Autor: Narcisa Božić

Vesti

27.09.2018

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Selo Laćarak nadomak Sremske Mitrovice, poznato po najvećoj deponiji u Srbiji očišćenoj 2010. godine sredstvima Ministarstva za zaštitu životne sredine, ponovo dospeva u žižu javnosti sa istim problemom - kanali pored njiva tik uz naselja preplavljeni su leševima uginule stoke koju Laćarci bacaju u ogromnim količinama.

RepublikaFoto: ST/N.BOŽIĆ
Deponija u Sremskoj Mitrovici

Tako najvećem selu u zemlji ozbiljno preti epidemija zarazne žutice!

- Naše selo čuveno je nadaleko po uzgoju svinja, sada se ovde godišnje tovi preko 40.000 grla, dok je nekada kada je ’’Mitros’’ radio punom parom, bilo i daleko više. Problem odlaganja leševa uginule stoke je ogroman i oduvek je prisutan, jer stočnu jamu nikada nismo ni imali, a deponija je bila pretrpana uginulom stokom. Mi krupni odgajivači sa po hiljadu i više tovljenika godišnje snalazimo se na razne načine, sami plaćamo odvoz do kafilerije u Somboru ili leševe odvoze prerađivači za hranu za pse, tvrdi Bora Šuljmanac, krupni uzgajivač svinja iz Laćarka.

Ovo sremsko selo sa preko 11.000 stanovnika dospelo je u žižu medijske pažnje 2010.godine sa zvanično tada najvećom divljom deponijom u Srbiji, koja se prostirala između Laćarka i Martinaca na ukupno tri hektara plodnih oranica preplavljenih smećem, pacovima i raspadnutim leševima uginule stoke.

RepublikaFoto: ST/N.BOŽIĆ

U odvoženje 32.500 kubnih metara smeća, čišćenje zaražene površine i stvaranje zelenog ekološkog pojasa tadašnje Ministarstvo za zaštitu životne sredine obezbedilo je deset miliona dinara.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje epidemija zarazne žutice trajala je u Laćarku tada tri godine u kontinuitetu, a zbog raspadnutih leševa u kanalima u neposrednoj blizini naselja nad Laćarkom se ponovo nadvila opasnost od izbijanja žutice!

-Godišnja smrtnost stoke kreće se od 5-7 odsto, što iznosi oko 2.000 grla godišnje sa kojima vlasnici uglavnom ne znaju šta da rade. Svest meštana je na niskom nivou, sramota ih je da se pročuje da ima uginuća, te noću krišom odvoze leševe i bacaju kojekuda. Situaciju pokušavamo da držimo pod kontrolom, u stalnom smo kontaktu sa komunalnom inspekcijom i komunalnom policijom, kanali se povremeno očiste, ali se za vrlo kratko vreme ponovo napune animalnim otpadom, objašnjava Milenko Maričić, predsednik MZ Laćarak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading