SMRTONOSNA "BOŽJA DROGA" OSVAJA SRPSKO TRŽIŠTE: Naziv dobila po tome što zavisnici tvrde da razgovaraju sa Bogom?!

Autor: informer.rs

Vesti

24.09.2018

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Božja droga", koja je u petak zaplenjena u Beogradu, već neko vreme se prodaje u Srbiji za male pare, upozorava bivši načelnik policije Marko Nicović.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Božja droga je sto puta jača od heroina

Ono što je još opasnije jeste što je vrlo neispitanog sastava, pravi se u "kućnim uslovima", a ima dejstvo i do 100 puta jače od heroina.

- Ovu sintetičku drogu DMT nazivaju i "božjom drogom" jer zavisnici tvrde da mogu da razgovaraju sa Bogom! Javljaju im se halucinacije, paranoje i veoma dobro raspoloženje, koje kratko traje. Ove nove droge su noćna mora za policiju zbog toga što su teške za otkrivanje i lako se prenose preko granice u raznim vodama, sprejevima, dezodoransima i sličnim pakovanjima. Omladina ih najčešće kupuje zato što je i po nekoliko desetina puta jeftinija od klasičnih droga. Cena je niska, jer se ove droge mogu praviti bilo gde, od hotelskih soba do garaža. Ovo je tečna droga koja se u organizam unosi udisanjem isparenja ili oralno, a dileri je prodaju u malim ampulama. Jedna doza, oko pet mililitara, košta svega od 7 do 10 evra - kaže Nicović i dodaje.

7 evra je najniža cena jedne doze ove droge

- Kod konzumenata izaziva strašne halucinacije, euforiju, osobe koje su na njoj skaču, zbog čega dolazi do gubitka tečnosti iz tela - dehidratacije. To stanje može da bude uzrok zastoja srca. Sve sintetičke droge, pa i DMT, su mnogo razornije po organizam od, recimo, kokaina. Čak 10 puta brže uništavaju nervni sistem i bubrege - napominje Nicović.

Euforija pa depresija

Neuropsihijatar specijalizovan za lečenje bolesti zavisnosti Jasna Daragan Saveljić ističe da nakon što prođe euforija izazvana korišćenjem ove droge zavisnici upadaju u depresiju.

- "Božja droga" je jedna od mnogobrojnih sintetičkih "klupskih" droga. Njih najčešće koriste mladi, i to uglavnom vikendom kada idu po klubovima i splavovima, kako bi im "podigle" raspoloženje. Oni tada intenzivnije vide boje i čuju zvukove, osećaju kao da mogu bilo šta da urade u tom trenutku. Ipak, taj osećaj traje relativno kratko, a kada prođe dejstvo i euforija splasne, čovek je totalno uništen jer se iscrpi sva energija iz njega, pa zavisnici upadaju u depresiju - kaže Daragan Saveljić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading