DRAMATIČNO UPOZORENJE VLADIKE IRINEJA: Pravoslavlju preti raskol veći od onog između Istoka i Zapada

Autor: tanjug

Vesti

23.09.2018

22:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavlju preti raskol teži od onog između Istoka i Zapada, upozorava vladika bački Irinej.

RepublikaFoto: youtube.com/Radio Pravoslavne Eparhije bačke BESEDA
Vladika bački Irinej

- Prvi put u istoriji pravoslavne crkve nad njom nadvija realna opasnost od novog velikog raskola, ovog puta ne između hrišćanskog Istoka i Zapada nego unutar samog Istoka. Ako bi došlo do toga, a ja se nadam da, uprkos svemu, neće doći, to bi bio veći i teži raskol od svih prethodnih u istoriji Crkve, kvantitativno veći i od raskola iz 1054. godine, s obzirom na današnju brojnost pomesnih pravoslavnih crkava i njihovu raširenost u svetu - rekao je vladika bački Irinej. 

Realna opasnost

On je, na taj način, u intervjuu za "Politiku" prokomentarisao upozorenje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve da je ceo pravoslavni svet u opasnosti posle odluke Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije o postavljenju dvojice "egzaraha" za Kijev. 


- Oni, naime, nisu tamo postavljeni nego poslani na neko vreme, u konkretnoj misiji sprovođenja plana o dodeljivanju autokefalije ukrajinskim raskolnicima više boja i vrsta, a protiv volje zakonite, kanonske crkve u Ukrajini, jedine koja u toj zemlji jeste Pravoslavna crkva, priznata od svih crkava, počev od Carigradske patrijaršije - objasnio je on, ističući da reč "egzarh" u ovom slučaju znači prosto izaslanik, legat, predstavnik.

Upitan da li opasnost od raskola već postaje stvarnost jer se u saopštenju Svetog sinoda RPC konstatuje i da je "proces prema izjavama vaseljenskog patrijarha nepovratan i biće nastavljen", vladika bački Irinej kaže da smatra da u istoriji nema nepovratnih procesa, čak i kada su okončani, "a kamoli kada su u toku i tek treba da budu okončani". 

Istovremeno je izrazo nadu da Carigradska patrijaršija "neće preći fatalni Rubikon i da će svetinju jedinstva crkve staviti iznad ovozemaljskih ''primata'', antagonizama, interesa, uticaja..." 


Napomenuo je i da Srpska pravoslavna crkva ne prihvata postojanje dva razlličita, pritom zavađena, pravoslavlja, jednog "fanariotskog", a drugog "moskovskog", već da veruje u jednu, svetu, sabornu i apostolsku Hristovu Crkvu.

Poštovanje kanonskog poretka

- Ukratko: nismo za Moksvu nego za puno poštovanje vekovnog kanonskog poretka i nismo protiv Carigrada nego protiv svake inicijative koja bi, čak i nezavisno od dobrih namera, sigurno izazvala još teže potrese i podele od onih koje već imamo - poručio je Vladika. 

Na pitanje da li postoji mogućnost da se, ako nekanonske crkvene strukture u Ukrajini na ovaj način dobiju autokefalnsot, slično dogodi i u Makedoniji, gde takođe postoje kanonska Crkva i nepriznate strukture, vladika bački Irinej upozorava da ako nešto prođe u Ukrajini, proći će ne samo i u Makedoniji, nego i u Crnoj Gori, Abhaziji "i gde god naručioci i izvršioci zamisle, čak, možda, i u Grčkoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading