Inženjerska komora Srbije: Podržavamo sprečavanje nelegalne gradnje

Autor: Tanjug

Vesti

22.09.2018

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inženjerska komora Srbije saopštila je danas da u potpunosti podržava nastojanja Grada Beograda, drugih državnih organa i lokalnih samouprava u sprečavanju nelegalne gradnje.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

- Bespravnom, u osnovi nekvalitetnom gradnjom, neodgovarajućim pozicioniranjem, dimenzionisanjem i oblikovanjem građevina, bespravnim priključenjem na komunalnu infrastrukturu, urušavaju se postojeće i stvorene vrednosti i znatno narušava uspostavljeni red i način funkcionisanja naselja - navodi se u saopštenju. 

Kako se dodaje, nezakonito izgrađeni objekat najčesće ne ispunjava osnovne uslove u pogledu nosivosti, bezbednosti, seizmičke stabilnosti i zaštite od požara i kao takav ugrožava bezbednost korisnika i okoline.


- Bespravno građeni objekti se grade bez učešća stručnih lica. Ukoliko stručno lice, licencirani inženjer, učestvuje u bespravnoj gradnji suprotno zakonu, profesionalnim standardima i normativima, biće procesuirano pred Sudom časti Inženjerske komore Srbije - ističe se u saopštenju. 

Dodaje se da bespravna gradnja nosi visoki rizik rušenja, jer investitor nije imao nameru da stanuje u tom objektu ili da ga na drugi način koristi nakon njenog završetka, već je isključivo građen u svrhu sticanja profita, pa izostaje briga o postizanju kvaliteta građevine.


- Građani koji kupuju objekte koji nisu izgrađeni po pravilima, normama i propisima, preuzimaju u potpunosti rizik, jer se za nelegalni objekat ne može garantovati bezbednost, sigurnost i kvalitet, kao ni pravna i finansijska sigurnost. Primena mera kojima se suzbija bespravna gradnja i umanjuju posledice dosadašnje bespravne gradnje na društveno prihvatljiv način je jedna od legitimacija pravne države i uslov u procesu priključenja Evropskoj uniji - dodaje se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading