LICEMERSTVO KOMPANIJE TAJKUNA ŠOLAKA: SBB VLADA TRŽIŠTEM, A TELEKOM OPTUŽUJU ZA MONOPOL

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko o čemu, SBB o poštenju. Iako poseduje 51 odsto tržišta distribucije televizijskog sadržaja u Srbiji, kompanija SBB optužuje "Telekom" za navodne monopolističke namere. Naime, ova kompanija, koja je delom u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka, posredstvom svog kanala N1 vodi hajku protiv državnog operatora zbog njegovih planova za akviziciju nekoliko kompanija u ovoj oblasti.

RepublikaFoto: youtube.com/SerbiaBroadbandSBB
Dragan Šolak

U "Telekomu" podsećaju da upravo SBB ima natpolovično učešće na tržištu, dok oni poseduju 25 odsto.

 

- Pre svega treba imati u vidu da je nepristojne optužbe iznela televizija N1, pozivajući se na nezvanične izvore i nepotvrđene informacije. Verujemo da vam je poznato da televizija N1 i preduzeće SBB imaju istog vlasnika - "United Group". Njihove nepristojne optužbe komentarišemo kao tipičan primer zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu distribucije TV sadržaja, sa ciljem zamene teza i urušavanja ugleda i poslovanja njihovog glavnog konkurenta - kažu u "Telekomu".

PROVAJDERE TREBA ISPITATI

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da akvizicija "Telekoma" sa drugim operaterima ne opravdava tako veliki strah SBB.

- Ta reakcija je besmislena kada je artikuliše neko ko je još krupniji na tržištu, pa njihove optužbe nisu uverljive - smatra Madžar, dok ekonomista Milan Kovačević dodaje da Komisija za zaštitu konkurencije loše obavlja posao i da stanje među provajderima tek treba ispitati.

Ipak, s obzirom na dokazanu reputaciju koju imaju, nepristojna kampanja koju SBB vodi putem televizije N1 nije uticala na njihove poslovne planove, dodaje državni operater.

- Uzimajući u obzir da je "Telekom" ušao u proces akvizicije kablovskih operatora, a SBB u proces prodaje, ponovo postavljamo pitanje na koji način je televizija N1 došla do zaključka da korisnik njihovog vlasnika, SBB, vredi i do sedam puta više od korisnika ostalih operatora. Iako su tu temu pokrenuli još pre sedam dana, obmanjujući javnost o cenama po kojima "Telekom" kupuje kablovske operatore, podsećamo da N1 još nije saopštio koliko njihov vlasnik ceni svog korisnika - kažu u "Telekomu".

"TELEKOM": Ovo je tipičan primer zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu distribucije TV sadržaja

Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv SBB radi utvrđivanja zloupotrebe dominantnog položaja na srpskom tržištu. Postupak je pokrenut kada je komisija saznala da je SBB, nakon što je kupio IKOM, 1. januara 2018. povećao naknadu za mesečno održavanje i praćenje kablovske televizije na 1.395 dinara mesečno. U komisiji odgovaraju za Srpski telegraf da je postupak u toku i da će o ishodu odmah obavestiti javnost.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading