MEŠTANI ZAROŽJA U STRAHU: Vukovi nam poklali 12 ovaca za PAR DANA!

Autor: rts.rs

Vesti

22.09.2018

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U domaćinstvu Slobodana Jagodića u bajinobaštanskom selu Zarožju kod Bajine Bašte vukovi su ovih dana zaklali dvanaest ovaca. Meštanima Zarožja divlje životinje godinama stvaraju probleme, ali rešenja ni pomoći nemaju niotkuda.

RepublikaFoto: instagram.com/fenrir_and_friends

Posle vučjeg pira u stadu, na bodljikavom žicom ograđenom pašnjaku uz magistralni put, Jagodići tek skupljaju preostale ovce i još nemaju snage da se suoče s posledicama i štetom koja je, prema proceni, preko 200 hiljada dinara.

- Imao sam 23 i 12 je uništeno, i još jedna ima, videli ste da ne može da preživi ni ona. A dosad ukupan broj od 1999. godine, do današnjeg dana, 29 ovaca je uništeno. Od te državne zaštićene životinje, koje su oni zaštitili, a nisu zaštitili moje stado - kaže Slobodan Jagodić.

U selu rasutom po brdima i planini, svake godine vukovi prorede stada, a srne i divlje svinje unište deo letine, pa uzalud sabiraju štete.

- Dešava se vrlo često, nekome tri, nekome pet, dešavalo se i sedamnaest ovaca pokolju, i uvek to prođe onako. Zaštićeno je sve, ne sme se ništa ubiti, ne smemo ništa posebno intervenisati - kaže Milica Gajić iz Zarožja.

- Šta se ranije radilo? Nisu bili zaštićeni, ljudi su ih ubijali, išli u hajke. Krene deset ili dvadeset lovaca i oni to rasteraju - objašnjava Vladan Jagodić iz Zarožja.

RepublikaFoto: pixabay.com

Za Zarožane koji nisu poput svojih par stotina meštana krenuli u Švajcarsku, već ostali u svom selu, stada ovaca su i svojevrsno osiguranje da će imati od čega da prezime i nabave potrepštine za domaćinstvo, ali i mnogo više od toga.

- Tako će uništiti i fond i neće imati više ovaca. Ko će da ih čuva, nema naroda. Imaju svi zagrađene pašnjake, nema ko da radi. Vidite da u svakoj kući ima po jedno, dvoje - kaže Vladimir Jagodić.

Do sada su jedino su uspevali da naplate štetu od pasa lutalica četiri hiljade dinara po ovci. Za vukove odštete nema iako se vode i sudski sporovi.

Slobodan Jagodić kaže da neće odustati i da će se, ovog puta, obratiti svima, kako bi utvrdio ko je nadležan da zaštiti njegovo stado.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading