PACIJENTI JEDU KAŠIKOM SA NACI-SIMBOLOM: Nacistički escajg u zrenjaninskoj bolnici

Autor: Republika

Vesti

20.09.2018

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pacijent zrenjaninske Opšte bolnice "Đorđe Jovanović" iznenadio se kada je kao escajg za ručak dobio kašiku sa ugraviranim orlom i kukastim krstom, simbolima nacističke Nemačke. Fotografija neobičnog predmeta ubrzo je postala hit na društvenim mrežama, a odmah su počeli i da pristižu komentari poput "okupacija još traje", "nemački kvalitet", ali i da pljušte ponude za kupovinu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
OKUPACIJA Pribor sa simbolima nacističke Nemačke

Međutim, u ovoj bolnici tvrde da nisu upoznati sa time da među priborom imaju i ovakve, muzejske primerke i ističu da se na osnovu fotografije ne može tvrditi da je reč o njihovoj bolnici.

- Možda se desilo da je neki pacijent doneo, pa je ostalo, ali mi nemamo informaciju o tome i zaista je mnogo odeljenja da bismo znali. Na osnovu slika se i ne vidi da je reč o zrenjaninskoj bolnici - kaže Maja Sladojević, portparolka ustanove.

Možda se desilo da je neki pacijent doneo, pa je ostalo u bolnici

Maja Sladojević, portparolka bolnice

Iako je misterija kako je nacistička kašika dospela u bolnicu, ono što se sa sigurnošću zna jeste da je Zrenjanin, odnosno u to vreme Veliki Bečkerek, bio sedište okupacione vlasti za Banat, sa zloglasnom policijskom prefekturom Juraja Špilera i koncentracionim logorom u današnjoj Ulici Cara Dušana, kroz koji je, tokom dve godine postojanja, prošlo više hiljada ljudi. Inače, ovakvi i slični primerci escajga na oglasima se prodaju za 30-50 evra. J. D. J.

30 do 50 evra nudi se za ovakav komad escajga

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Dragan

21.09.2018 11:38

Vau! Ove je su vesti sada?