TRIFUNOVIĆ PRETI: Novinari razumeju samo silu, njima se treba naje*ati majke

Autor: A. V. M. - G. M. - D. S.

Vesti

20.09.2018

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Treba da im se naje*emo majke starim i proverenim metodama. Kakav ku*ac njihovi sudovi. Bahati ljudi jedino silu razumeju."

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Sergej Trifunović

Ova poruka, kao i veliki broj sličnih, podjednako pretećih i vulgarnih, juče je upućena novinarki Srpskog telegrafa (stizale su joj tokom čitavog dana) samo zato što se usudila da dirne u osinje gnezdo i napiše tekst o načinu na koji radi fondacija Podrži život, na čijem je čelu glumac Sergej Trifunović.

Pretili su joj oni koji podržavaju glumca, ali i sam Trifunović, koji je na preteću poruku koju smo citirali na početku teksta (postavljenu odmah ispod njene slike, koju su takođe objavili) uzvratio sa: "Slažem se".

PRENELI SVAKU REČ

Podsetimo, Srpski telegraf ukazao je na činjenicu da je Trifunovićeva fondacija gotovo četiri meseca prikupljala novac i javno pozivala ljude da uplaćuju priloge za pomoć teško bolesnoj devojčici Petri Petrović (6) iz Vladičinog Hana iako se sve to vreme ona besplatno lečila u bolnici u američkom gradu Memfis.

To su nam potvrdili i njeni roditelji, čije su izjave prenete od prve do poslednje reči. I oni sami bili su iznenađeni što je nastavljeno sa akcijom, mada njihovom detetu novac više nije bio potreban, i zamolili su da javnost o tome što pre bude obaveštena.

Trifunoviću, sram te bilo: Objavio telefone novinara, a njegove pristalice i sliku naše novinarke ispod koje su se ređale najbrutalnije pretnje i uvrede

Za to šta se i kako radi u fondaciji Podrži život ne bi se ni saznalo da se Trifunović nije upustio u pljuvanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nakon što je ovaj javno obećao pomoć za malog Dušana Todorovića (4), dečaka koji je oboleo od najtežeg oblika tumora nadbubrežne žlezde i poslednja nada mu je lečenje u Španiji, koje košta gotovo 200.000 evra. Srećom, ispostavilo se da je u trenutku kada je Vučić saopštio da će država pokriti sve troškove novac već bio skupljen, jer ga je anonimni donator uplatio direktno na račun klinike.

Ipak, Trifunović je nastavio da optužuje i proziva državu i Vučića, čak i kada je predsednik obećao da će novac namenjen Dušanu biti uplaćen na račun glumčeve fondacije za lečenje neke druge dece. To se dešavalo prošle subote, a već u ponedeljak, posle odluke Vlade Srbije, uplaćeno je 250.000 evra za lečenje petoro dece po spisku koji je fondacija dostavila. Tada je, međutim, utvrđeno da je na tom spisku i ime Petre Petrović i klupko je počelo da se odmotava.

LAŽNI SPISAK

Tragom informacije da je fondacija praktično Vladi dostavila lažni spisak na osnovu kojeg je novac uplaćen i devojčici kojoj u tom trenutku odavno više nije bio potreban Srpski telegraf je krenuo u istraživanje. Ispostavilo se da je Petra već četiri meseca u Americi, a da je za sve to vreme fondacija Podrži život obmanjivala građane koji su slali poruke i na drugi način uplaćivali novac za njeno lečenje. Došli smo do broja telefona njenih roditelja i od njih dobili potvrdu da su na besplatnom lečenju, uz objašnjenje da su pokušali o tome da obaveste fondaciju u nekoliko navrata, ali da su im sve vreme govorili da će se čuti kasnije s njima.

Foto: Privatna arhiva

Tek posle naših pitanja sklonili sliku devojčice

Srpski telegraf pitao je upravnika fondacije Podrži život Ratomira Antonovića zašto su gotovo četiri meseca prikupljali novac za devojčicu koja se već leči besplatno, pa su čak obmanuli i državu, koja je za nju uplatila pomoć. Dobili smo nemušti odgovor da su bili u gužvi, pa nisu stigli da ažuriraju sajt (koji smo i objavili), a tek nakon tog našeg pitanja sa sajta fondacije uklonjena je slika male Petre.

Objašnjenje za ovakav nedopustiv propust, ali i informaciju gde su pare koje su mesecima skupljane za Petru, kao i kome će fondacija uplatiti novac koji su u ponedeljak od države dobili za njeno lečenje, naš list nije dobio, kao ni javnost u Srbiji.

 

Naš list, kao i u mnogim drugim slučajevima, ovom temom bavio se u interesu javnosti i svih onih građana koji su uplaćivali pomoć za teško bolesnu devojčicu, a sada se osećaju prevareno. Na sve to Sergej Trifunović je, umesto da bar pokuša da nam ponudi neko objašnjenje, počeo da vređa i preti preko društvenih mreža, objavljujući brojeve telefona novinara (što mu nije prvi put), dok su njegove pristalice objavile i sliku naše novinarke.

Usledila je gomila najbrutalnijih pretnji na račun novinarke Srpskog telegrafa, pominjanje linča, bandera na Terazijama, batina, sile... Na primitivan način su oni koji podržavaju glumca komentarisali i izgled naše novinarke.

HRONOLOGIJA CELOG SLUČAJA

NEDELJA 16. SEPTEMBAR

U nedelju, dan nakon Vučićevog obećanja da će novac koji je država izdvojila za pomoć malom Dušanu biti uplaćen fondaciji Podrži život za lečenje druge dece, novinar Srpskog telegrafa pozvao je čelne ljude fondacije. Vođa projekta Katarina Danojlić izdiktirala mu je spisak petoro mališana za čije lečenje će biti dato tih 250.000 evra, među kojima je bila i Petra Petrović. Taj spisak poklapao se sa imenima i slikama dece na sajtu fondacije.

PONEDELJAK 17. SEPTEMBAR

Sutradan je Vlada uplatila novac, a naša novinarka Ana Vušović Marković počela je da poziva roditelje pomenutih mališana, do čijih brojeva smo došli, kako bi komentarisali sve što se događa i pomoć koju su dobili od države.

- Pozvala sam roditelje Petre Petrović. Bili su, u najmanju ruku, iznenađeni. Rekli su mi da ne znaju ništa o novcu koji je Vlada donirala fondaciji jer su u Memfisu - kaže novinarka Ana Vušović Marković.

Ona prenosi šta su joj rekli Jelena i Perica Petrović:

- Petra se leči u bolnici "Sent Džud" još od maja. Ovde je lečenje besplatno jer se sve finansira od holivudskih glumaca i drugih javnih ličnosti. Nama novac trenutno zaista ne treba. Niko nam ništa nije javio o tim parama, sad to prvi put čujemo. Išli smo u Istanbul na lečenje i tada nam je fondacija Podrži život pomogla, sakupili su novac, ali sada smo u Americi.

Nekoliko minuta kasnije, kako objašnjava Ana Vušović Marković, Petrini roditelji su je pozvali kako bi im bolje pojasnila situaciju, pa su ponovili da su u Memfisu i da im novac sada nije potreban.

- "U ovoj ustanovi je lečenje o trošku bolnice, kao i smeštaj, mi smo u nekoj vrsti roditeljske kuće. Oni su čak platili i avionsku kartu za dete, a naš trošak je bila naša karta. Sa ljudima iz fondacije smo pokušali da stupimo u kontakt, međutim, uvek je bila neka frka i gužva i rekli su da će se javiti. To što stoji i dalje kod njih na sajtu bilo je ranije, ali mi smo otišli iz Istanbula i u Americi smo od maja", doslovce su mi rekli Petrovići i to je od prve do poslednje reči preneto u tekstu koji sam pisala.

UTORAK 18. SEPTEMBAR

U utorak, priča Ana, druga koleginica pozvala je fondaciju da proveri zašto na njihovom sajtu i dalje stoji da mala Petra treba da ide na lečenje u Istanbul kad je već od kraja maja u Americi.

- Već u večernjim satima roditelji male Petre pozvali su me i tvrdili da im ništa nije jasno, te da ne žele da se, kako su rekli, povlače po medijima niti da blate fondaciju. Roditelji u tom trenutku nisu ni videli tekst, pa sam im objasnila da se u njemu nalazi samo ono o čemu smo pričali prethodnog dana - objašnjava Ana Vušović Marković i dodaje da je iz razgovora jasno moglo da se vidi da su u međuvremenu roditelji bili u kontaktu sa nekim iz fondacije Podrži život.

SREDA 19. SEPTEMBAR

Dan kasnije, u sredu, na meti uvreda i pretnji Trifunovića i njegovih pratilaca na društvenim mrežama našla se ne Ana Vušović Marković, već druga novinarka, koja je samo jednom poslala poruku roditeljima i fondaciji.

Pretnje za svaku osudu

Pretnje Trifunovića osudio je državni sekretar za informisanje u Ministarstvu za kulturu i informisanje Aleksandar Gajović.

- Čim neko napada novine i novinare, a posebno kad to uradi neka javna ličnost, to je za jednu dublju analizu i svaku osudu. Pritisak na medije je nedopustiv u demokratskom društvu. Trifunovića cenim kao glumca, ali čini mi se da on često izlazi iz svojih umetničkih okvira. On bi da se malo ili mnogo bavi politikom, a to generalno nije dobro. Bilo bi odlično kada bi svako samo radio svoj posao.

Pitanja na koja nam fondacija ni juče nije odgovorila
1. Zašto ste u protekla četiri meseca skupljali novac na ime pomoći Petri Petrović kad se ona od maja besplatno leči u SAD?
2. Kome ste dali pare koje su građani Srbije za to vreme uplaćivali na ime Petre Petrović?
3. Kome ste dali novac koji je država uplatila za pomoć Petri Petrović na osnovu spiska koji ste vi dostavili?
4. Da li osećate odgovornost što ste četiri meseca obmanjivali javnost?

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zozon

24.09.2018 05:43

Apsolutno je u pravu !