BOGATO RATNO ISKUSTVO I ŠIROKO OBRAZOVANJE: Šta vojni stručnjaci kažu o biografiji novog načelnika Generalštaba

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

17.09.2018

21:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović (51) rođen je u Kosovskoj Mitrovici, odrastao u Moskvi, radio u Briselu, učestvovao u ratovima devedesetih, a u karijeri je brzo napredovao iako nije preskočio nijednu funkciju trupnog oficira.

RepublikaFoto: youtube.com/ RIJALITI KANAL
Milan Mojsilović

Mojsilović je vanredno unapređen u čin generala pukovnika da bi na funkciji načelnika generalštaba nasledio Ljubišu Dikovića, koji je otišao u penziju.

Vojnu akademiju Kopnene vojske završio je 1991. godine, Komandnoštabnu akademiju 1998. godine, a Školu nacionalne odbrane 2006, pa se može reći da je prvi načelnik generalštaba koji se nije školovao u obrazovnom sistemu JNA. Uporedo sa obrazovanjem stiče i zavidno ratno iskustvo, i to u značajnim bitkama, apostrofira vojni analitičar Bojan Dimitrijević.

Rat na KiM 1999.

- Recimo, 1999. godine bio je komandant brigada prištinskog korpusa u Vranju i Prokuplju - ističe Dimitrijević.

Mnogi u vojsci mu zavide na brzom napredovanju, pošto je jedan od retkih koji je činove dobijao i posle svega dve godine. Ipak, Dimitrijević smatra da mu je to samo prednost.

- Kad će da napreduje ako ne između 40. i 50. godine? On kao trupni oficir nije preskočio nijednu funkciju od komandira tenka do komandanta Kopnene vojske. Radio je u Banjaluci, Kruševcu... imao je više od 10 prekomandi. Na čelu svake trupne jedinice imao je maksimalne ocene, što govori o velikom znanju - naglašava Dimitrijević.

Na čelo generalštaba Mojsilović dolazi sa dužnosti šefa vojnog predsedništva u misiji Srbije pri NATO u Briselu, koju je obavljao od 2013. do prošle godine, zbog čega ga neki bez razloga zovu NATO čovekom.

Godinu dana, od oktobra 2013, uporedo je radio kao predsedavajući međunarodne savetodavne grupe u centru za bezbednosnu saradnju RACVIAC. U Brisel je otišao pošto je dve godine bio komandant Kopnene vojske.

RepublikaFoto: Tanjug/Đorđe Savić
U penziji: Ljubiša Diković

- Rad u Briselu ga čini relevantnim sagovornikom sa bilo kim u međunarodnoj zajednici. To znači da ima i vojne i trupne i političke kvalitete za funciju načelnika generalštaba. Po mom mišljenju, Mojsilović je trenutno jedan od najkvalitetnijih generala u vojsci Srbije - kaže Dimitrijević i dodaje:

- Treba znati da je njegova porodica iz Ivanjice, a da je jedan period života kao dečak proveo i u Moskvi.

Kako kaže, Mojsilovića očekuje niz iskušenja na novoj funkciji.

- Treba da ostvari sve što njegov prethodnik nije uspeo. Da izvrši tehničku modernizaciju i kadrovski oporavak u smislu pozivanja novih lica u vojsku - podvlači Dimitrijević.

S druge strane, vojni analitičar Aleksandar Radić podseća da je izbor Mojsilovića bio nagoveštavan još 2011. godine, kada je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac.

- Mojsilović je tada bio previše mlad, zbog čega je taj period premošćen sa članom starije generacije Ljubišom Dikovićem. Nažalost, mandat Dikovića se ne može oceniti pozitivnim, ostavio je brdo problema i urušene međuljudske odnose. Doveo je kadrove koji su se bavili više formom nego suštinom. Zato je sada na Mojsiloviću da reši unutrašnje probleme i modernizuje sistem - podvlači Radić.

Kako kaže, neozbiljno je tvrditi da je postavljanje Mojsilovića usluga NATO zemljama.

- U našoj vojsci ne postoji čovek NATO, jer mi nismo član NATO. Ponavljam da je još pre sedam godina u vreme bivše vlasti bilo predviđeno da Mojsilović postane načelnik Generalštaba, tako da se ne može govoriti ni o kakvoj zaveri - ističe Radić.

Nije formalista

U vojsci ne kriju da im je favorit za načelnika generalštaba bio Simović, ali se i sa Mojsilovićem nadaju napretku.

- Za razliku od Dikovića, Mojsilović nije formalista i ima znatno šire vidike. On je praktičan čovek koji će verovatno uvesti mnogo radikalnih promena u organizaciji i funkcionisanju Vojske. Svi se nadamo boljem - kaže odlično upućeni sagovornik "Blica", koji je insistirao na anonimnosti.

Od značajnijih internacionalnih kurseva, Mojsilović je završio izvršni program od četiri meseca u Evropskom koledžu za bezbednosne studije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading