Novina na naplatnim rampama koju su vozači tražili

Autor: blic.rs

Vesti

14.09.2018

06:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Putarina za strance koji budu prolazili kroz Srbiju poskupeće od 15. septembra za oko 60 dinara, a domaći vozači voziće i dalje po starim cenama.

RepublikaFoto: Tanjug

Nakon nedavnog negodovanja vozača u Srbiji koji su putarine na domaćim autoputevima plaćali više nego stranci, čelnik "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak doneo je odluku o povećanju putarine za strane vozače. Prethodne nedelje, odnosno mesec nakon toga, sa ovom odlukom saglasila se i Vlada, a nove cenovnike na naplatnim rampama treba očekivati već od subote. Poskupljenje u proseku za oko pola evra važiće za sve kategorije stranih vozila, od motora, preko automobila i autobusa do kamiona sa dve prikolice.

- Mesecima unazad bilo je očigledno da domaći vozači plaćaju veću putarinu nego stranci. Na pojedinim, kraćim, deonicama razlika je i po 40 dinara, a razlog je zaokruživanje i usklađivanje deviznog cenovnika za naplatu putarine sa zvaničnim srednjim kursom dinara. Vozači sa srpskim registarskim oznakama plaćaju putarinu u dinarima prema cenovniku "Puteva Srbije", a stranci u evrima. Međutim, kada se taj iznos izražen u evrima pretvori u dinare, prema trenutnom kursu, ispada da stranci plaćaju manje nego domaći vozači - kaže izvor.

Zbog toga je putarina za strance praktično povećana za pola evra, gotovo na svim deonicama - od Beograda ka Nišu, Subotici, Jagodini, Ćupriji... Na pojedinim deonicama gde nije bilo razlike u ceni u korist stranaca, iznosi putarina su ostali isti. Cene za strane automobile u evrima nisu menjane na relaciji Beograd - Beška, za autobuse na realacijama Beograd - Feketić i Ljig - Takovo, a za sa autobuse sa prikolicom i kamione na realacijama Beograd - Beška, Niš - Dimitrovgrad i Ljig - Preljina.

Novih cena neće biti ni za strane motocikliste na relacijama Beograd - Subotica, Niš - Preševo i Niš - Dimitrovgrad, dok poskupljenje za ovu katergoriju vozila od pola evra treba očekivati na realacijama Ljig - Preljina, Beograd - Zmajevo, Beograd - Feketić, Beograd - Žednik i Beograd - Kovilj.

Zoran Drobnjak kaže da će tražiti i povećanje putarina za domaće vozače, a uprkos tome što je Zorana Mihajlović nedavno poručila da povećanja neće biti.

- Ćutaću do kraja godine, a onda ću od Vlade tražiti poskupljenje - rekao nam je Drobnjak. On je, podsetimo, nedavno izjavio da će od državnog vrha tražiti veće putarine na svim autoputevima u Srbiji za 10 odsto od sledeće godine i da će o tome razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na njegovu ideju oštro je reagovala resorna ministarka Zorana Mihajlović. Njegovu izjavu je osporila i poručila da država za sada ne razmišlja o povećanju cena na naplatnim rampama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Realno

14.09.2018 08:47

И шта овде има да одушеви било кога, а камо ли све Србе?? Да ли је путарина појефтинила за србе, да ли је направљен бољи ауто пут?? Да ли ви знате да путарина од Лесковца до ниша, за 30 км аутопута кошта 210 динара !!!