DEJANOVIĆEVA: Povećaćemo uvredljivo niske naknade za porodilje

Autor: Tanjug

Vesti

07.09.2018

22:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet za populacionu politiku razmatrao je mogućnost da se uvede donji limit mesečne naknade za porodilje, kako se ne bi dešavalo da neke od njih, a nakon obračuna porodiljske naknade po novom Zakonuz o finansijskoj podršci porodici s decom, dobijaju 900 dinara mesečno, izjavila je za Politiku ministarka Slavica Ðukić Dejanović.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Slavica Đukić - Dejanović

- Trudnice koje su bile zaposlene na privremenim i povremenim poslovima, na primer, ranije nisu dobijale nikakvu naknadu za vreme porodiljskog odsustva. Ovaj zakon uveo je i za njih pravo na naknadu, a one koje su radile duže od 18 meseci na takvim poslovima imaju ista prava kao i buduće mame koje su u stalnom radnom odnosu - podsetila je ministarka.

Navodi, međutim, da žene koje su radile kraće od tog perioda, na primer mesec ili dva, ne dobijaju ni hiljadu dinara mesečno, što, priznaje, jeste degradirajuće. 


- O tome smo razgovarali na sednici saveta, kojoj je predsedavala premijerka. Razmišljamo da kod prvih izmena i dopuna zakona uvedemo donji limit naknade za porodilje, ne mogu sada da kažem koliko bi to novca bilo, jer treba videti koliko budžet može da izrdži. Ali koliko god budemo imali para, uložićemo u to - navela je ministarka. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading