Šampionski start drugog Vinskog maratona na Paliću 22. septembra

Autor: Republika

Vesti

06.09.2018

15:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U okviru turističke ponude grada Beograda, projekat "BEGEF", koji je pokrenut u 2017. godini je jedinstvena manifestacija promocije turizma, vinskog turizma, gastronomske i enološke ponude Beograda i čitave Srbije.

RepublikaFoto: youtube.com/Vinski maraton

Manifestacija je okrenuta prvenstveno turistima i građanima Beograda i Srbije, kao i onima koji posluju u turizmu ili u pratećim granama turizma, a ostvaruju dobit prodajom vina, rakija, i prehrambenih proizvoda. To su: hoteli, restorani, vinoteke, vinski barovi, trgovinski lanci, prodavnice sireva, suvomesnatih proizvoda...

Rezultati Prvog BEGEF-a

Prvi BEGEF održan od 6. do 8. oktobra 2017. u Skupštini grada Beograda i u Kući kralja Petra I na Senjaku otvorio je tadašnji gradonačelnik Beograda, Siniša Mali.

Manifestaciju je takođe organizovalo Udruženje „Vinski putevi Srbije“ uz finansijsku pomoć Sekretarijata za privredu grada Beograda.

Broj učesnika je bio 50. Na jednom mestu, proizvođači vina i rakija ponudili su široku lepezu svojih proizvoda, koja su u svetu poznata i priznata kao vina od autohtonih sorti grožđa ili vina sa geografskim poreklom, a proizvođači hrane ponuduli su svoje proizvode sa strogo kontrolisanim i zaštićenim geografskim poreklom. 

Postignut je primarni cilj: formiran je Vinski put Beograd koji okuplja oko 20 subjekata (vinarije, destilerija, hoteli, restorani i etno-sela). 

Postignuti su i drugi ciljevi: gosti Beograda su na jednom mestu mogli da vide i probaju ono NAJBOLjE što Beograd i Srbija mogu da ponude, a što nijedan slični festival do sada nije pružio.

Dalje, evidentrano je povećanje broja zaposlenih u ovoj oblasti, ekonomsko osnaživanje ruralnih delova grada, povećanje broja učesnika na vinskom putu (vinarije, komplementarni sadržaji), višestruko veći broj gostiju na "kućnom pragu", povećanje ekonomske moći članova, prepoznatljivost beogradskih vinarija i Beograda u zemlji i svetu, turistički proizvod koji grad Beograd može da ponudi. 

Opravdana je studija koju je realizovala Vlada Republike Srbije iz 2014. godine a koja je jasno pokazivala benefite uključivanja subjekata u ovakvu vrstu ponude (spajanjem u jedan Vinski put).

Ciljevi Drugog BEGEF-a

- Primarni cilj: Postavljanje signalizacije na Vinskom putu Beograd (ne zaboravimo da su Beč i Beograd jedini glavni gradovi na svetu koji na svojoj teritoriji imaju vinograde i klasifikovani su kao vinska regija. A taj podatak Beograd ne koristi ni na jedan način.

- Smatramo da je neophodno da u svrhu turističke promocije, Beograd dobije vertikalnu vinsko-turističku signalizaciju

- Održivost manifestacije (ove godine BEGEF se realizuje bez pomoći grada Beograda, što smatramo velikim uspehom)

- Nastavak promocije vinskog turizma, kulturne, vinske i gastro ponude Beograda i Srbije.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading