SATELITSKI SNIMAK POKAZAO: U Srbiji ima 5 MILIONA nelegalnih objekata! Evo koji gradovi su najgori!

Autor: blic.rs

Vesti

05.09.2018

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj nelegalnih objekata na teritoriji naše zemlje raste iz dana u dan, a najnovije procene Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da je broj takvih objekata skočio na neverovatnih pet miliona!

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

- Do sada se verovalo da je broj bespravno izgrađenih objekata oko milion i po, a Republički geodetski zavod, zahvaljujući satelitskom snimku Srbije, radi na formiranju registra bespravno izgrađenih objekata i već sada možemo da kažemo da će taj broj biti oko pet miliona. U pitanju je ogroman mrtav kapital na koji ne može da se podigne hipoteka niti može da se uloži u startap biznise i slično - objasnio je direktor zavoda Borko Drašković, gostujući na RTS-a.

Kako se precizira na sajtu RGZ, sistem satelitskih snimaka uveden je prevashodno radi realizacije projekta Masovne procene vrednosti nepokretnosti, ali se koristi i u postupku ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

- Na osnovu obrađenih podataka za 60 odsto teritorije, utvrđen je trend po kome je broj objekata koji nisu upisani u katastar nepokretnosti ili su znatno izmenjeni u odnosu na upisane približno jednak broju objekata koji su upisani u katastar nepokretnosti. Imajući u vidu navedeno i činjenicu da je trenutno u katastru nepokretnosti upisano približno 4,75 miliona objekata, dolazi se do zaključka da postoji oko pet miliona objekata koji nisu upisani u katastar nepokretnosti, čak i pod pretpostavkom da 10 odsto objekata evidentiranih u Registru objekata ne bude predmet upisa u katastar nepokretnosti - poručuju iz RGZ.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading