ĐORĐEVIĆ: KO ZAPOŠLJAVA NA CRNO BIĆE NA STUBU SRAMA!

Autor: novosti.rs

Vesti

03.09.2018

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imena svih firmi koje zapošljavaju radnike na crno biće istaknute na sajtu Ministarstva za rad. Prema radu na crno svi moraju imati "nultu tolernanciju" i da budu brutalni prema onima koji krše zakon - rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zoran Đorđević

Ministar se juče sastao sa inspektorima za rad iz Srbije i Beograda, a povodom nedavne smrti radnika na gradilištu u Beogradu, koji nije bio prijavljen i koji je bez papira radio devet godina.

- Posle najave vanredne inspekcije svih gradilišta u Beogradu, inspektori su zatekli petoro radnika na crno, a dodatnom inspekcijom u još četiri opštine pronađeno je još 56 neprijavljenih - rekao je Đorđević. - Kažnjavanje onih koji zapošljavaju radnike na crno nije u interesu pojedinca, Ministarstva, Vlade Srbije, već u interesu radnika i svih građana.

Đorđević je najavio i da se razmatra izmena Zakona o radu, koji će biti rigorozniji prema onima koji krše zakon, a do tada će na sajtu objavljivati sve što inspektori za rad otkriju na terenu - gde su bile kontrole, ko zapošljava radnike na crno, koliko radnika...

- Neću dozvoliti da ljudi devet godina rade na crno, i da njihov rad bude nebezbedan. Javnost će biti o tome informisana, a imena onih koji krše zakon biće objavljena na sajtu, koji je, po mom mišljenju, stub srama - istakao je Đorđević.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Statistika pokazuje da najviše radnika na crno radi upravo na izvođenju građevinskih radova, te da je inspekcija u junu "otkrila" 434 takvih radnika, a u julu 368. U odnosu na prošlu godinu broj "fantomskih firmi" se smanjio i prošle godine ih je bilo oko 770.

Govoreći o slučaju radnika koji je nedavno nastradao na gradilištu između Sarajevske i Kneza Miloša u Beogradu, Đorđević je istakao da postoji mogućnost za podnošenje krivičnih prijava protiv poslodavca, odnosno podizvođača radova, izvođača radova, koordinatora na gradilištu, kao i lica koje je bilo zaduženo za bezbednost na radu.

- Inspektorat za rad podnosi prekršajne prijave, ali onda sudovi preuzimaju slučaj i donose odluku kako će biti zaključen - rekao je v.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović.

RepublikaFoto: pixabay.com

Krivične prijave

Protiv podizvođača i izvođača na gradilištu u Beogradu, na mestu bivše ambasade SAD, gde je prošle sedmice poginuo radnik, postoji osnov za podizanje krivične prijave, pošto nastradali radnik nije imao ugovor o radu - rekao je juče Stevan Đurović, v.d. direktora Inspektorata za rad.

Prema njegovim rečima, zasada ima indicija i za podizanje krivične prijave protiv koordinatora za gradilište i osobe nadležne za bezbednost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading