SRPSKI TELEGRAF POSETIO DOM SA NAJVIŠE PRVAKA: Kad četvorke kreću u školu cela familija priskače u pomoć

Vesti

03.09.2018

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maja kreće u školu da postane pilot, Dušan da bude kuvar, Maša doktorka, a Dunja bi još da se igra. Ovako jedine beogradske četvorke koje danas kreću u prvi razred, otkrivaju za Srpski telegraf šta će da budu kada porastu. Za početak, spremili su rančeve, pernice i sveske, a Maja je čak naučila i da broji do 100.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

- Ali nisam baš nešto srećna što krećem u školu jer sam čula neku decu da pričaju kako se mnogo uči, a ne može mnogo da se igra - iskreno nam priznaje Maja, najglasnija od sve dece.

MAMA IMA TREMU

Tremu pak nema nijedno od njih četvoro. Od prvog školskog dana najviše strepi mama Nataša, koja brine kako će se svako od njih snaći u školi i naučiti obavezama.

- Polazak u prvi razred deluje mi teže od stalnog menjanja pelena i bdenja nad njima kad su bili bebe. Čini mi se kao da je sada odgovornost još veća, treba da steknu radne navike i da budu dobri đaci. Za supruga i mene to je sada poseban zadatak - priča mama Nataša Mihajlović.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

Svako dete, dodaje tata Nenad, priča je za sebe. Iako želi da bude pilot, Maja je rođena za advokata jer najviše priča i uvek istupa u ime ostalih. Maša je najvrednija i voli da pomaže mami kad čisti kuću. Dušan i Dunja su dva stidljivka. Ipak, dok sestre viču kako bi volele učiteljicu, Dušan ustaje i glasno kaže "ma samo da bude učitelj".

- U školi rade dve učiteljice i učitelj, pa ne znamo još kome će deca zapasti. Dušan bi da mu predaje muškarac, a njih tri navijaju da bude učiteljica - objašnjava Nataša.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

PRVI PUT NA MORU

Mihajlovićima je pred polazak u školu trebalo četiri puta više novca nego drugim roditeljima prvaka, pa su u pomoć priskočili i prijatelji i familija. Kuma Milica kupila je rančeve, baka pernice i flomastere, a za udžbenike još čekaju da li će i koliko morati da plate.

- Sav novac uvek trošimo na njih. Ovog leta smo ih prvi put vodili na more jer smo želeli da im to ostane kao uspomena pred polazak u školu. Šta da vam kažem kad samo za odlazak na bazen damo 2.500 dinara na ulaznice. Od pomoći primamo dečji dodatak. Hvala državi i na tome, jer nama je svaka pomoć dobrodošla - napominje Nenad.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je porodicu Mihajlović u Starom dvoru i inicirao da dobiju jednokratnu pomoć pred polazak u prvi razred. Mala Maja kaže da je u Skupštini bilo lepo, ali jedna stvar je začudila.

- Kako to da nikad nema žene gradonačelnika - upitala je mudro Maja, na šta su se roditelji našalili da će, ako bude dobar đak, možda jednog dana to biti baš ona.

Foto: Privatna arhiva

POZNATI O POLASKU U PRVI RAZRED

Jovana Jeremić, voditeljka

- Kad sam polazila u školu, bojala sam se toga da neću uspeti da se uklopim jer su mene neke druge stvari zanimale. Bilo mi je stresno jer sam shvatila da neću imati vremena za igranje. Imala sam učiteljicu koja me je hrabrila da bih se što pre navikla na školsku klupu, ali nije bilo efekta. Bukvalno sam prepisivala u prvom razredu jer sam imala mnogo poteškoća sa učenjem slova. Tek od drugog razreda sam zaista shvatila da od škole ne mogu da pobegnem, pa sam sve počela ozbiljnije da shvatam.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Živorad Nikolić, voditelj

- Kad je trebalo da krenem u prvi razred, bio sam toliko uzbuđen da sam i prvu torbu pocepao pre nego što je škola počela. Stalno sam je nosio, pravio se važan, pa nije ni čudo što je tako prošla. Imao sam divnog učitelja, nije bio uopšte strog i obožavali smo ga. Moji drugovi i ja samo jedva čekali da svane da odemo u školu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading