KOD PRIVATNIKA O TROŠKU DRŽAVE: Možete da dobijete OVE 4 medicinske usluge!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

31.08.2018

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prvih šest meseci ove godine na operaciju katarakte u privatne zdravstvene ustanove o trošku države, upućeno je oko 2.400 pacijenata, dok je upute za vantelesnu oplodnu dobilo oko 1.300 osiguranica.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

U istom periodu, kod privatnika je na lečenje hiperbaričnom oksigenacijom upućeno 894 pacijenta, a na hemodijalizu 344 osiguranika, kažu u RFZO.

 

To su četiri medicinske usluge koje građani mogu da potraže osim u državnim i u privatnim zdravstvenim ustanovama, a da za to ne moraju da plate iz svog džepa.

Kada je reč o operaciji katarakte, RFZO ima potpisane ugovore sa 15 privatnih zdravstvenih ustanova, od kojih se tri nalaze u Nišu, dve u Novom Sadu, jedna u Zrenjaninu i devet u Beogradu.

 Lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom žene mogu da obave u 11 privatnih ustanova i to u pet u Beogradu, četiri u Novom Sadu, i u po jednu u Kragujevcu i Leskovcu.

Hemodijaliza se sprovodi u tri, a hiperbarična oksigenacija u jednoj ustanovi van plana mreže.

Za vantelesnu oplodnju žene se prijavljuju same. Žene, odnosno bračni i vanbračni partneri, moraju da ispune kriterijume koje je propisala republička stručna komisija, kako bi ostvarili pravo za VTO

Kako objašnjava dr Ivana Đunisijević iz RFZO-a, Fond anketira osigurana lica koja se nalaze na listi čekanja državnih zdravstvenih ustanova za operaciju katarakte, i to po datumu kada su stavljeni na listu, od 2016. godine.

"Povlačimo prva lica, koja su na listi, a nije im pružena usluga", podvukla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading