HAOS NA DIVLJOJ AKADEMIJI: Studenti prestali da uplaćuju školarine

Autor: M. L. - M. S.

Vesti

29.08.2018

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Škola koja je nastala nakaradnim spajanjem Beogradske poslovne škole (BPŠ) i Visoke poslovne škole iz Blaca i dalje nema statut. Nije registrovana u sudu niti ima svoje akreditovane programe. Najgore od svega je pak da studenti, ni pred sam početak akademske godine, ne znaju šta sada studiraju i kakve će diplome dobiti kad završe školu.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Sluđeni: Studenti tvrde da ne znaju kako im se škola zove

Ova akademija, koja je ekspresno nastala na predlog ministra prosvete Mladena Šarčevića, još nema ni ime. Zbunjeni studenti razmatraju šta im je činiti, a zbog haosa u kojem su se našli, takoreći preko noći, ne uplaćuju ni takse za polaganje ispita ni rate za školarinu jer BPŠ, čiji su oni studenti, više ne postoji.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Đuro Đurović je dolaskom na mesto direktora BPŠ uočio malverzacije svog prethodnika i prijavio ih

Na sve to, ministar još nema konkretne odgovore. Štaviše, pokazao je da se u dešavanja oko škole koju je ukinuo nije baš najbolje razumeo. Naime, on je za sumnjive pozajmice koje su davane za vreme mandata Ilije Samardžića optužio prof. dr Đuru Đurovića, koji je Samardžića nasledio i uočene malverzacije prijavio ubrzo nakon dolaska na funkciju. Kako je Srpski telegraf pisao, iz škole je kroz kriminalnu šemu izvučen 931 milion dinara. Reč je o milionskim pozajmicama davanim propalim preduzećima, za koja se unapred znalo da novac neće moći da vrate.

Iz škole je kroz kriminalnu šemu izvučen 931 milion dinara

Za vreme mandata Samardžića, milionske pozajmice neosnovano su date turističkoj agenciji "Kontiki travel", zatim "Simpu", VK Radnički iz Kragujevca i "Novostima" AD, kao i deponovana štednja kod Univerzal banke, koja je takođe u stečaju. Da je reč o muljanju, vidi se na primeru "Kontikija", sa kojim je BPŠ od 6. avgusta do 18. novembra 2013. sastavila čak 13 ugovora o pozajmicama, čija je vrednost 186 miliona dinara. Iz toga jasno prozilazi, tvrdi naš izvor, da su ugovori koji su se pravili u tako kratkom roku služili da se novac zapravo podeli sa onima kojima je pozajmljen. Po istom principu "Simpu" je pozajmljeno 540 miliona dinara, Radničkom pet, a "Novostima" 50 miliona.

Ministar Pinokio 20 dana ćuti

Foto: Fotomontaža/Srpski telegraf

Ministar prosvete Mladen Šarčević i dalje ne odgovara na poziv Srpskog telegrafa da dokaže neosnovane optužbe koje je izrekao protiv našeg lista klevećući nas da smo objavljivali plaćene tekstove o radu BPŠ. Ako to ne može, neka podnese ostavku zbog namernog plasiranja izmišljotina. Tačno je 20 dana prošlo otkako Šarčević ne odgovara na pitanja koja smo mu postavili lično i preko ministarstva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading