ALARMANTNI PODACI: U Srbiji se za 10 godina ubilo čak 113 tinejdžera!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

23.08.2018

21:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svake godine u našoj zemlji sebi život oduzme u proseku više od desetoro dece. Dečaci dižu na sebe ruku pet puta više nego devojčice. Razlog ovolike stope samoubistva kod mladih su slabiji kontakt sa roditeljima i loš uticaj društvenih mreža, kažu stručnjaci.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

U Srbiji se u poslednjih deset godina ubilo čak 113 tinejdžera, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku! 

Poslednji takav slučaj, samoubistvo Roberta M. (15) iz Novog Sada, koji se obesio o radijator u svom stanu (pogledajte okvir), samo je poslednji u tragičnom nizu koji u kontinuitetu traje čitavu deceniju.

Podaci govore da su dečaci čak pet puta skloniji suicidu nego devojčice, a stručnjaci kažu da je ovako visoko stopa samoubistava među mladima sve slabiji kontakt dece sa roditeljima i sve veći negativan uticaj društvenih mreža na njih.

Kobna 2015.

Prema statistici RZS, u Srbiji se ubedljivo najviše dece ubilo 2015. godine, kada je 20 mladih rešilo da sebi oduzme život.

- Od 2009. godine, pa sve do danas, samoubistvo je izvršilo 113 tinejdžera mlađih od 20 godina. Od tog broja, čak 94 su dečaci, a 19 devojčice. Ubedljivo najveći broj mladih koji diže ruku na sebe, čak 99 od 113, jeste starosti od 15 do 19 godina - kažu u Republičkom zavodu za statistiku i dodaju da su ovi podaci izvedeni na osnovu izveštaja lekara koji su kao uzrok smrti napisali "samoubistvo".

Dečji psiholog Branka Tišma kaže da glavni uzroci samoubistva kod dece leže u nerazumevanju roditelja i uticaju društvenih mreža.

- Radeći sa decom, sve više uviđam da ona pre rastu pored roditelja nego što su sa njima, pod njihovim uticajem i vaspitanjem. Kontakt između tinejdžera i njihovih mama i tata je sve slabiji, a nerazumevanje sve veće. Socijalni život, koji je svima nama potreban, njima se odvija preko društvenih mreža, preko kojih vrebaju razne opasnosti i izazovi. Neko u toj usamljenosti pokuša da skrene pažnju na sebe tako što će najaviti svoje samoubistvo slikom ili porukom, poput dečaka iz Novog Sada, koji je pre nekoliko dana oduzeo sebi život. Neka deca odustanu od ove namere, ali mnoga, nažalost, završe tragično - kaže Tišma.

Psiholog Aleksandar Kontić kaže da dete čak ne mora uopšte da daje znake bilo kakve depresije da bi diglo ruku na sebe.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Nije tačno da samo depresivna deca izvršavaju samoubistvo. Tvrdim da je za to kriva impulsivnost i pogrešno kanalisana agresivnost. Svi mi agresiju nosimo u sebi, ona nas gura da uspemo, bez nje ne bismo ni išli napred. Međutim, ako decu ne vaspitavamo odmalena da u svakoj borbi postoje pravila igre, tada nastaju problemi. Loše kanalisana agresija može da se ispolji kao agresija prema drugome i tako, recimo, nastaju huligani i kriminalci. Ali, ako se ona usmeri ka sebi, onda dobijamo autodestruktivnog čoveka ili mladog samoubicu - kaže Kontić.

On ističe da autodestruktivnim tipovima adolescenata ne treba ni previše "težak razlog" da bi digli ruku na sebe.

- Razlog uvek postoji, ali kako su oni po svojoj prirodi veoma i impulsivni, što zbog hormona, što zbog lošeg usmerenja, ta deca odluku donose u času, pa otud i one priče da se ubilo divno i veselo dete, vukovac, sportista, koje ni mrava ne bi zgazilo - objašnjava Kontić.

Impulsivne reakcije

I klinički psiholog Milan Kostić kaže da su tinejdžeri samoubice u suštini autodestruktivne i impulsivne osobe, koje bukvalno "seku" na prečac.

- Pubertet je opasno stanje po mnoge tinejdžere. Kod njih ni depresija nije kao kod odraslih. Ona se kod njih više manifestuje kao impulsivna reakcija na trenutnu frustraciju, nego kao neko dugotrajno loše raspoloženje. Takva deca brzo i impulsivno donose odluke, pa čak i tu da sebi oduzmu život - ističe Kostić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading