DRAMA U NEGOTINSKOM PORODILIŠTU: Doktora UJELA porodilja zaražena HEPATITISOM B

Autor: blic.rs

Vesti

23.08.2018

06:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čitava drama odigrala se u negotinskom porodilištu, kada je jedna pacijentkinja zaražena Hepatitisom B ujela doktora tokom porođaja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Neverovatna priča zadesila je prim dr Miroslava Ivića, načelnika ginekologije i akušerstva u Zdravstvenom centru u Negotinu - usred porođaja porodilja ga je ujela!

A da stvar bude još gora, žena je zaražena opasnim virusom hepatitisa B i u tom času doktoru je pretila ozbiljna bolest, jer je rana krvarila, dok je on pokušavao da spase njenu bebu od gušenja.

- Bio sam to veče u pripravnosti. To je značilo da na poziv kolega dođem u porodilište. I pozvali su me. Rekli su da imaju porodilju kojoj je to četvrti porođaj, koja viče, skače sa stola, i da ne mogu da je smire. Brzo sam bio u porođajnoj sali. Zatekao sam scenu kako je jedna babica drži za nogu, druga za ruke, ona vrišti, a beba je krenula. Postojala je bojazan da se novorođenče uguši, kada pacijentkinja skupi i stisne noge – priča u dahu prim. dr Ivić i dodaje da je odmah priskočio u pomoć i uhvatio porodilju za drugu nogu, pokušavajući da je spreči da naudi bebi.

U tom času usledio je šok – porodilja se nekako izmigoljila i ujela doktora ispod pazuha, blizu ramena.

- Sve sam zvezde video! To mesto je počelo da krvari, ali smo uspešno završili porođaj. Kad sam se uverio da su majka i beba dobro, otišao sam kod kolega na hirurgiju. Oni su mi obradili ranu, propisali antitetanus i antibiotike - prepričava doktor Ivić događeje od te večeri.

RepublikaFoto: pixabay.com

I taman kada je pomislio da je najgore prošlo, počinje filmski zaplet.

- Nisam ni slutio šta me čeka, sve dok nisam pogledao istoriju bolesti porodilje i silno se iznenadio. Ona ima hepatitis B! Opasno oboljenje koje se prenosi putem krvi! Bilo mi je jasno da moram u roku od 24 sata od ujeda da primim lek, takozvani humani imunoglobulin. On bi trebalo da spreči da dobijem hepatitis B - priča nam. Ali tu se stvar dodatno komplikuje - lek u tom trenutku, kaže, nigde nisu mogli da nađu.

- Bolnički farmaceut pozvao je mnogo brojeva telefona i dobio odgovor da leka - nema! Tek je narednog jutra upravnica bolnice dr Gordana Radmanović uspela da u Beogradu pronađe humani imunoglobulin. Tada vozač kreće na put, donosi lek i dobijam ga bukvalno u pet do 12. Celu noć, između petka i subote sam ga primao kroz infuziju - opisuje doktor stanje u kojem se našao.

Kako dodaje, osim njega i novorođenče je moralo da primi imunoglobulin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading