SVE JE VIŠE SMRTI OD UDARA GROMA U SRBIJI: Evo kako da se spasete!

Autor: Republika

Vesti

22.08.2018

20:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci kažu da su gromovi opasni po život i da, u slučaju udara, treba hitno zvati medicinsku pomoć. Verovatnoća da vas udari grom iznosi 1:625 000, a smrtnost od udara groma kreće se od 10-30 odsto.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

- Grom je strujni tok naelektrisanih čestica, koji iz visokih slojeva atmosfere ide ka zemlji ili između oblaka, u tom smislu unutar njega postoji visoki napon i udar groma je u principu opasan po život ljudi, a normalno nanosi i štetu objektima - rečeno je ranije iz RHMZ-a.

Žrtvi udara groma može se istog trenutka prići, jer ne predstavlja opasnost po onog ko joj ukazuje pomoć. A šta se dešava u telu nakon udara groma i kako pomoći žrtvi?

- Pre svega oštećenje tkiva, u smislu opekotina, što i jeste najčešća pojava, ali može uticati i na kompletan metabolizam, odnosno na stanje organizma, do prestanka srčanog rada, disanja i gubitka svesti. Ukoliko je pacijent bez svesti, ne diše, potrebno ga je postaviti na bok, tako da se obezbedi ukoliko je moguće da diše, jednostavno da se ne zablokira disajni put i pozvati hitnu pomoć - rečeno je ranije za B92 iz Hitne pomoći.

Pred nama su letnji meseci, a samim tim i sezona grmljavinskih nepogoda, a nevreme sa grmaljavinom već nedeljama tutnji Srbijom i celim regionom.

U Srbiji godišnje od udara groma pogine između 10 i 20 ljudi, pa mere predostrožnosti nisu na odmet. 

Ukoliko se u toku 30 sekundi nakon munje čuje udar groma, potrebno je ući u zatvoren prostor, izbegavati kontakt sa metalnim objektima i tekućom vodom, a sve električne uređaje bi trebalo isključiti. 

Ukoliko ste pak na otvorenom, sklonite se sa otvorenih polja i izbegavajte visoka stabla koja lako privlače grom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading