Pomozimo da Dimitrije opet prohoda: ĐAK PRVAK ZBOG TEŠKE BOLESTI NE MOŽE U ŠKOLU

Autor:

Vesti

22.08.2018

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dimitrije Vrbanić je sedmogodišnjak koji boluje od teške upale kičmene moždine i zbog toga neće krenuti u prvi razred sa vršnjacima, već će biti jedan od malobrojnih koji pohađa nastavu kod kuće. Do pre dve godine bio je zdravo dete, a onda se njegov život vrtoglavo promenio.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Dimitrije Vrbanić

- Sve je krenulo kao obična respiratorna infekcija, a onda je Dimitrije završio na intenzivnoj nezi. Oboleo je od transverzalnog mijelitisa, veoma retke bolesti kičmene moždine, i sada je u kolicima. Uz svakodnevno vežbanje kod kuće i u bolnici desna noga mu se se delimično oporavila, ali ne i leva. Osim kretanja, problem je i njegov slab imunitet - priča dečakov otac Damir.

50 hiljada evra potrebno za lečenje

On kaže da bi Dimitrije mogao da se oporavi, ali da vežbe i terapija koji su mu potrebne nisu dostupne u Srbiji.

- Za lečenje je potrebno oko 50.000 evra, u pitanju je dvomesečna terapija, koja je dokazano efikasna. Kontaktirali smo sa pet bolnica i saznali da se dete koje je bilo u istoj situaciji u SAD oporavlja zahvaljujući toj terapiji - objašnjava Damir Vrbanić.

Upiši 488 i pošalji SMS na 3030, cena poruke 200 dinara

On navodi da u inostranstvu postoje "lokomat" roboti, koji pacijentima pomažu da hodaju tako što im pridržavaju trup i noge, što je mnogo lakše i funkcionalnije nego da ih nekoliko fizioterapeuta pridržava rukama. Druga stvar su bicikli za elektrostimulaciju mišića koji ubrzavaju oporavak. M.S.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading