BATUT: JOŠ 4 ŽRTVE GROZNICE ZAPADNOG NILA

Autor: Tanjug

Vesti

22.08.2018

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četiri osobe su umrle od posledica groznice Zapadnog Nila u Srbiji u poslednjih nedelju dana, što je ukupno 15 smrtnih slučajeva od početka ove godine, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Od groznice Zapadnog Nila, bolesti koju prenose zaraženi komarci, do sada je u našoj zemlji registrovano 159 obolelih. Prosečna starost osoba kod kojih je ove godine utvrđena infekcija ovim virusom je 62 godine, a među umrlima 75 godina, kažu u "Batutu". 

Najviše obolelih je u Beogradu (78), Južnobačkom (29), Južnobanatskom okrugu (26), Zapadnobackom (6), Podunavskom (6), Sremskom (4), Srednjebanatskom (3), Braničevskom (3), Severnobanatskom (2), Kolubarskom (1), Mačvanskom (1).

RepublikaFoto: twitter.com/LiveScience

Direktorka "Batuta" Verica Jovanović pozvala je građane da primene lične i zaštitne mere i da poštuju preporuke koje se odnose na zaštitu od uboda komaraca. 


- Potrebno je pre svega izbegavati šetnje pored reke, kroz šume, travnate površine i parkove, naročito u sumrak i u ranim jutarnjim satima, jer su to periodi najjače aktivnosti komaraca - rekla je Jovanović za Tanjug i istakla da su mere zaštite dovoljne da se na najadekavatniji način suzbije bilo kakav rizik koji se odnosi na prenošenje i infekciju virusom Zapadnog Nila. 

Preporučuje da se što više boravi u klimatizovanim prostorijama dok traje toplo vreme, da se izbegava šetnja po vlažnim terenima, kao i postavljanje mrežica na prozorima i nošenje odgovarajuće garderobe tokom boravka u prirodi. 

- Naš zadatak je da se zaštitimo. Nema mesta panici - kaže Jovanović i navodi da mere zastite naročito treba da primene ljudi sa hroničnim oboljenjima, kao što su dijabetes i hipertenzija. 


Objasnila je da klinička manifestacija virusa Zapadnog Nila najčešće prolazi bez većih simptoma, ali kada je u pitanju neuroinvazivno stanje, onda se radi o prilično alarmantnoj situaciji jer osoba oseća slabost, ima ukočen vrat i javlja se veoma često konfuzija. 

- U tom slučaju je neophodno javiti se lekaru. Inače, 80 odsto naših građana jednostavno bude u situaciji da doživi infekciju, ali bez kliničnih znakova i manifestacija - napominje Jovanović. 

Trentuna epidemiološka situacija i kada je reč o zaraženim komarcima i potvrdi prisustva virusa Zapadnog Nila bili su, kaže, karakteristika našeg podneblja i 2013. godine. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading