"DECA NEĆE OSETITI PROMENE": Evo u kojim gradovima se gase škole

Autor: rts.rs, Republika

Vesti

18.08.2018

19:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od prvog septembra u šest opština i gradova, u okviru racionalizacije mreže škola prestaje da radi 14 srednjih škola, a umesto njih biće formirano sedam novih. Administrativni radnici imaće prioritet na listi tehnoloških viškova, dok nastavnici ne treba da strepe za svoja radna mesta, kažu nadležni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Odluku o gašenju škola u Nišu, Kragujevcu, Novoj Varoši, Kladovu, Kuršumliji i Babušnici donela je Vlada, s ciljem da se unapredi kvalitet obrazovanja i stvore uštede u budžetu.

Škole sa malo đaka, ali kompletnim menadžmentom - troše zajednički budžet neracionalno, kažu nadležni, pa je rešavanje tog problema konačno došlo na dnevni red. Tako će od nove školske godine - Politehnička i Druga tehnička škola u Kragujevcu raditi kao jedna.

Načelnik školske uprave Goran Joksimović navodi da je opstanak Druge tehničke škole bio doveden u pitanje zbog broja odeljenja pa je, kako kaže, bio racionalan potez da se škole spoje u jednu.

- Samim tim država će uštedeti na manjem broju radnika angažovanih u administraciji. Ono što je najvažnije za sve nas deca neće osetiti nikakve promene, svi smerovi ostaju, sa istim nastavnicima - ističe Joksimović.

U Nišu se spajaju tehničke škole - "Milutin Milanković" i "12. oktobar".

Slavica Jukić, direktorka Tehničke škole "Milutin Milanković" kaže da se radi na tome da niko od nastavnika ne ostane bez posla. "Očigledno je da će sekretar i šef računovodstva biti tehnološki višak", dodaje Jukićeva.

Gimnazija i tehnička škola u Novoj Varoši imaju po svega osam odeljenja. Čak i spojene imaće manje od 400 učenika. U Kuršumliji su čak četiri škole spojene u jednu, kažu nadležni. Racionalizacija mreže škola u Topličkom, Nišavskom i Pirotskom okrugu bila je neminovna, jer je dece znatno manje nego u periodu kad su se one gradile.

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave Nišavskog okruga ukazuje na talas iseljavanja u zemlji i manji prirodni priraštaj. "Moramo da racionalizujemo upravu i da se ugledamo na mnogo bogatije zemlje", smatra Gejo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading