Ceo svet pleše na Žitnom trgu: Počeo "Srem folk-fest"

Autor: N. Božić

Vesti

12.08.2018

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svečanim defileom ulicama grada i nastupom na Žitnom trgu sinoć je u Sremskoj Mitrovici počeo 15. Međunarodni festival folklora "Srem folk-fest".

RepublikaFoto: Promo foto

Na najvećoj smotri folklora u zemlji, koja se pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica u organizaciji Centra za kulturu ''Sirmiumart'' održava od 11. do 14.avgusta, Mitrovčanima i posetiocima carskog grada predstaviće se preko 600 izvođača, 20 folklornih sastava iz 13 zemalja: BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Grčke, Italije, Poljske, Rumunije, Bugarske, Rusije, Kostarike, Kolumbije i Srbije.

- Ovo je festival igre, pesme, ljubavi i prijateljstva, kolorita i boja. Za 15 godina koliko je Grad Sremska Mitrovica pokrovitelj festivala upoznali smo razne zemlje od severa do juga Evrope, od Azije do Južne Amerike. Ovaj brend živeće još dugo u našem gradu, a Sremska Mitrovica nastaviće da ga maksimalno podržava u cilju poboljšanja turističke ponude, rekao je na otvaranju ''Srem folk-festa'' Tomislav Janković, predsednik Skupštine grada.

Nakon reči dobrodošlice usledio je spektakularni vatromet ispraćen gromoglasnim aplauzom 5.000 posetilaca.

Festivalsku pesmu ''Mitrovica igra, peva'' izveo je Dečiji hor ''Sirmiumarta'' pod dirigentskom palicom Tamare Pajkanović, dok je prvi splet igara izveo domaći folklorni ansambl KUD''Branko Radičević''.

Festivalski koncerti počinju u 20,30 na Žitnom trgu, a defile svih učesnika ulicama grada odvijaće se svake festivalske večeri od 19,30 sati.

Osim u folkloru Mitrovčani i turisti moći će i ove godine da uživaju u gastronomskim specijalitetima na brojnim štandovima na Žitnom trgu, kao i rukotvorinama udruženja žena iz Sremske Mitrovice.

U sredu 15.avgusta nakon završetka festivala publika će nastaviti da uživa u ''Tamburaškim zvucima'' sa specijalnim programom ''Od begeša do prime'', na kome će pored domaćeg nastupiti i devet tamburaških orkestara iz cele Vojvodine i Hrvatske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Aleksandar

15.08.2018 06:24

Ispostavilo se da je festival završen na način kojim ne mogu da se pohvale ni najveći diletanti. Dozvoliti da publika ostane uskraćena za nastupe izvođača iz Italije, Kostarike, Rumunije, Bugarske, Rusije i iz Šida, samo zato što niko nije pogledao vremensku prognozu dan ranije, je dokaz potpunog izostanka odgovornosti organizatora. Uvek je alternativa u slučaju najave lošeg vremena bila ili sala mitrovačkog pozorišta ili sala sportskog centra Pinki. Ovako su izvođači, proputovavši pola sveta da bi došli i do grada koji organizuje "najveću smotru folklora u zemlji", ostali bez prilike da pokažu svoje umeće, a gledaoci, koji zaista prate festival od njegovog osnivanja do danas, ostali bez prilike da uživaju u bravurama izvođača. A samo je trebalo pogledati vremensku prognozu jedan dan ranije i svima bi bilo jasno šta treba raditi. Ovako je ispalo" možda kiša neće pasti"! Zbog tog možda, festival je prekinut u sred nastupa ruske trupe opštim bežanjem i izvođača (koji su spasavali svoje instrumente) i publike. Sramota i za grad i za državu