Rusija zbog OVE GLJIVICE zabranjuje uvoz srpskog voća!

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

11.08.2018

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija planira da od 15. avgusta nametne privremenu zabranu uvoza breskvi i kajsija iz Srbije i Makedonije zbog bezbednosnih problema, rekao je ruski regulator bezbednosti hrane.

RepublikaFoto: pixabay.com
Naša kajsija Rusima ne odgovara

U obrazloženju ovakve odluke, iz Moskve navode da je regulator pronašao gljivicu "Monilinia fructicola" u srpskim breskvama i kajsijama koje su uvezene od 13. jula, a ista gljivica je pronađena i u voću iz Makedonije, zbog čega pomenuta mera stupa na snagu. 

S druge strane, srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za Alo! ističe da je u toku sa problemom koji je nastao, kao i da je u pitanju viša sila, jer je za stvaranje sporne vrste gljivice odgovorna kišna godina, ali i da je najveća količina voća već izvezena.

Nedimović je rekao da će biti obustavljen izvoz nektarina, a da kada su kajsije u pitanju još uvek nema problema, ali ga ne bi iznenadilo da se gljivice kada je u pitanju pomenuta poljoprivredna kultura pojave jer je u pitanju srodno voće.

- Mi smo do sada izvezli oko 90 posto ove vrste voća, problem prave gljivice koje se stvaraju od velike količine vlage koja postoji u pomenutom voću. Ove vrste voća pored malina i kupine najviše su podložne kvarenju usled kiša. U stalnom smo kontaktu sa ruskim kolegama, kao i do sada i na srednji rok biće sve u redu. Protiv prirode nekad ne možete, a i transport do hlađenja ovog voća dodatno pogoršava proces – rekao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading