NISMO JAČI OD REKE! Ovako možete da sprečite nesreće na kupalištima

Autor: rts.rs, Republika

Vesti

10.08.2018

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nesreće na kupalištima se najčešće dešavaju u vreme letnjeg raspusta kada stradaju deca koja se bez pratnje roditelja upute na reke i bazene, nesvesna opasnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Godišnje se u Srbiji udavi 150 ljudi, dok u saobraćaju strada oko 600 osoba. Najčešće žrtve su deca koja idu na neobeležena kupališta

Spasioci Crvenog krsta savetuju da se u vodu ne ulazi naglo punog stomaka i nakon konzumiranja alkohola i energetskih pića. Poručuju da se virovima ne treba suprotstavljati i da čovek ne može biti jači od vode. Treba se kupati samo na obeleženim kupalištima i gde ima spasilaca.

Ranko Demirović iz Spasilačke službe Crvenog krsta navodi da, kada je reč o rekama, kupači moraju da budu upoznati sa svim rizicima – da li je voda brza, spora, kakvo je dno.

Moraju da se poštuju i pravila kupališta – treba se kupati gde je obeleženo za plivanje i gde ima spasilaca.

- Nemojte naglo da ulazite u vodu punog stomaka, kao ni ako ste pod dejstvom alkohola ili energetskih pića. Nemojte da mislite da ste jači od vode - poručuje Demirović.

Virovima se, objašnjava, ne treba suprotstavljati. "On će u krajnjem trenutku izbaciti čoveka, ne treba paničiti, ne suprotstavljati se struji, jer on na kraju izbaci čoveka", naveo je Demirović.

RepublikaFoto: google.rs/maps
Bela stena jedno od kupališta u Beogradu

Kada su u pitanju jedrilice i gliseri, svaka osoba na plovilu mora da ima prsluk za spasavanje, jer se na reci nikad ne zna kako će se plovilo ponašati.

- Pre nego što se otisnete proverite plovilo – da li je u skladu sa propisima, javite svojim rođacima kojom turom se krećete i koja je krajnja destinacija - naveo je Demirović.

U Crvenom krstu imaju savete i za one koji letuju na moru.

- Kupati se u dozvoljenoj zoni, gde ima spasilaca, obratiti pažnju na zastave koje označavaju da li je trenutno bezbedno, da li su jaki vetrovi u pitanju, jaki talasi i struje - rekao je Demirović ukazujući i na opasnost koja vreba od stena i nepoznatog dna.

I skakanje u vodu može biti problematično – skokovi s mosta i stena mogu doneti smrtne posledice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading