POČINJE PAKAO U SRBIJI: Stižu nam nenormalno visoke temperature i tropske noći!

Autor: Republika

Vesti

05.08.2018

16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle promenljivog jula, napokon ćete moći da odložite svoje kišobrane i bezbrižno krenete put omiljenih plaža ili bazena, pošto nas od sutra očekuje vrela nedelja sa maksimalnim temperaturama između 32 i 35 stepeni!

RepublikaFoto: pixabay.com
Spas potražite na najbližoj gradskoj plaži

Celu sledeću nedelju obeležiće, kako navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), tropski dani (tempretaure od 30 i više stepeni) zajedno sa tropskim noćima (sa 20 i više stepeni).

Zbog velikih vrućina koje se očekuju sutra i prekosutra, RMHZ je izdao žuti alarm, pa se građanima savetuje da piju dosta tečnosti i da ne izlaze napolje kada je najjače sunce. Posebno se naglašavaju osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima

Prema prognozama, temperatura će u sredu dostići 35 stepena, što bi ovaj dan trebalo da učini najtoplijim u 2018. Za samo stepen niže, rekord ove godine drže 8. i 12. jun, dok je najtopliji dan u julu bio 21. sa "samo" 32 stepena.

Ipak, predstojeće tropske temperature biće daleko od onih rekordnih. Podsetimo, najtopliji dan svih vremena u Beogradu bio je 24. jul 2007. kada je izmereno čak 43,6, dok je istog dana u Zaječaru zabeležen apsolutni rekord na području Srbije sa 45 stepeni.

Opasnost od zračenja

Zbog izuzetno viskoih temperatura, značajno je povišeno i UV zračenje širom zemlje. Savet koga se treba pridržavati jeste da se ne izlazi napolje bez zaštite od sunca, pogotovu u periodu od 10 do 17 sati, kada je sunce najače. Većina mesta u Srbije je u crvenom na mapi RHMZ, što znači da je reč o vrlo visokim vrednostima UV indeksa.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading