POGAZILI ZAKON DA UNIŠTE ŠKOLU: Na predlog ministra Šarčevića doneta nezakonita odluka

Autor: D. S. - M. L.

Vesti

03.08.2018

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktom o osnivanju Akademije strukovnih studija (spajanjem Beogradske poslovne škole - BPŠ i Visoke poslovne škole u Blacu), koja je doneta u četvrtak, grubo je prekršen Zakon o visokom obrazovanju! Ova odluka, koja je suprotna članovima 23, 54. i još nekim pomenutog zakona, doneta je na predlog ministra prosvete Mladena Šarčevića.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarćević, ministar prosvete

Osnivanjem Akademije strukovnih studija praktično je ugašena Beogradska poslovna škola, protiv čijeg direktora Đure Đurovića je danima u pojedinim medijima vođena prljava kampanja, iako su na njegovoj strani rezultati i 8.000 zadovoljnih studenata.

Kako je Srpski telegraf pisao, hajka protiv njega povedena je nakon što je iz škole proterao korumpirane profesore i one protiv kojih su studentkinje podnosile prijave zbog seksualnog uznemiravanja, a sada postoji opasnost da studenti ostanu bez diploma pošto nova akademija nema akreditaciju.

IZGUBIĆE DIPLOME

Objašnjavajući šta je sporno u osnivanju nove visokoobrazovne ustanove i gde je prekršen zakon, pravnici sa kojima se konsultovao Srpski telegraf nedvosmisleno ukazuju da škola prema članovima 23, 54. i još nekim tog zakona može da promeni naziv, ali da ne može da počne s radom sve dok ne dobije dozvolu za rad.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Beogradska poslovna škola

- A da bi dobila dozvolu za rad, mora da bude akreditovana, što ovde nije slučaj. Akreditacija je neophodna i zbog izdavanja javnih isprava - diploma. To znači da, sve dok novoosnovana akademija ne dobije akreditaciju koju izdaje Komisija za akreditaciju, što može da potraje i godinama, studenti koji studiraju BPŠ neće moći dobiju diplome - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa, ekspert u oblasti reforme prosvete.

Takođe, navodi i da se, po zakonu, direktor, odnosno predsednik Akademije strukovnih studija, bira iz redova nastavnika te visokoškolske ustanove koji su primljeni na neodređeno i sa punim radnom vremenom, što takođe nije ispoštovano odlukom da Saša Bovan, profesor Pravnog fakulteta, dođe kao vršilac dužnosti na njeno čelo.

A GDE JE STATUT?

Ni to nije sve. Potrebno je i da akreditovana ustanova ima statut, koji uređuje organizaciju, način rada, upravljanje i rukovođenje, a novoformirana akademija to nema.

- S obzirom na to da ova ustanova nema akreditaciju, to znači da nema ni statut, koji bi uredio samo funkcionisanje ustanove i principe rada - podvlači naš sagovornik.

Zbog najnovijih događaja studenti i zaposleni u BPŠ strahuju za svoj status i, kako saznajemo, zatražiće zaštitu pred svim nadležnim organima u državi, što je za naš list najavila ranije i predsednica Studentskog parlamenta.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Profesor

03.08.2018 20:50

Pa jel moguce da Djurovic ne posustaje vec odmah napada akademiju.Spas za obe skole je sto su smenili Djurovica i Milacica

Milisav

04.08.2018 10:02

U Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija dolaskom novog direktora krenuo je sunovrat.