ZASTRAŠUJUĆI PODACI: U Srbiji 12 ljudi dnevno umre od raka pluća

Autor: Tanjug

Vesti

01.08.2018

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski dan borbe protriv raka pluća obeležava se danas, a u Srbiji svake godine od te bolesti oboli 6.000 pacijenata, dok umre oko 4.500.

RepublikaFoto: youtube.com/The AIO Entertainment
Pluća pušača (levo) imaju veću šansu da obole od raka

Kada se brojke prevedu na dnevni nivo, to znači da se svakog dana dijagnostikuje 20 novoobolelih, a bitku sa tom teškom bolešću izgubi 12 ljudi.

Istraživanja pokazuju da je u Srbiji od 1999. godine do 2009. godine broj obolelih od karcinoma pluća povećan za oko 30 odsto, a sumorna statistika mogla bi se promeniti samo prevencijom i ranom dijagnostikom.

Najsmrtonosniji, a lako se sprečava

Načelnica Dnevne bolnice za lečenje malignih bolesti pluća, Klinike za pulmologiju KCS prim. dr Natalija Samardžić kaže da karcinom pluća jeste najsmrtonosniji, ali da je to i jedini karcinom koji se može prevenirati jer su glavni faktori rizika pušenje, genski faktori, aerozagađenje.

- Dokazano je da pušenje uz aerozađenja uzrokuje pojavu karcinoma pluća, pri čemu je jasno dokazala zavisnost između popušenih cigareta, godina pušačkog staža. Kod pacijenata koji imaju duži pušački staž, četiri do pet puta je veća verovatnoća pojave karcinoma pluća - kaže Samardžić za Tanjug.

Samardžić je ukazala da su u većem riziku da dobiju karcinom pluća dugogodišnji pušači, osobe koje imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća, pacijenti koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu - nekoga u porodici koji je imao neki malignitet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading