Svetski dan borbe protiv hepatitisa: Stiže savremena terapija za 60 pacijenata o trošku Srbije

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.07.2018

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski dan borbe protiv hepatitisa obeležava se danas, a Srbija ga ove godine dočekuje sa pozitivnim vestima, jer će o trošku države od septembra 60 pacijenata sa hepatitisom C biti na savremenoj terapiji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Terapija se koristi 12 nedelja, a kod 98 odsto pacijenata se postiže potpuno izlečenje. Ona se u svetu se koristi od 204. godine, a zahvaljujući dobrim rezultatima Svetska zdravstvena organizacija pravi plan i program eliminacije ove infekcije do 2030. godine.

Predsednica udruženja pacijenata sa bolestima jetre "Hronos" Ivana Dragojević kaže da je napravljen veliki korak uvođenjem savremene, neinterferonske terapije, kao i da je najavljeno da će se do kraja godine rešiti pitanje PCR analize za utvrđivanje genotipa virusa, koji je neophodan za određivanje terapije.

Predstavnik Ministarstva zdravlja prof. Ferenc Vicko pojašnjava da će od septemra 60 pacijenata biti na savremenoj terapiji, da je za narednu godinu planirano još 65, a 2020. godine 74 pacijenta.


- Terapija je izuzetno skupa. Znamo da ovim ne zadovoljavamo potrebe svih pacijenata, ali važno je da se sa terapijom krenulo - naglasiio je on.
RepublikaFoto: pixabay.com
Vakcina kao prevencija

Direktorka sektora za lekove i farmakologiju RFZO Jovana Milovanović naglasila je da je važna stabilnost finansiranja, a da je savremena terapija veoma skupa.


RFZO, kako kaže, pregovara sa farmaceutskim kompanijama o potpisivanju posebnih ugovora, kako bi deo troškova savremene terapije snosile farmaceutske kuće.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" prošle godine prijavljeno je 713 slučajeva virusnih hepatitisa B i C, što je za 16 odsto manje nego prethodne godine.

Najmanje inficiranih je među decom do 14 godina, a lekari kažu da je veliki napredak postignut uvođenjem vakcinacije protiv hepatitisa B od 2006. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading