SRBE UBIŠE VLAGA I VRUĆINA: Hitna pomoć ne zna gde će pre

Autor:

Vesti

26.07.2018

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uguši nas velika vlaga! Srbija je već duže vreme pod uticajem polja niskog vazdušnog pritiska, koji uzrokuje nestabilno vreme, kao i veliku vlažnost vazduha, što stvara velike probleme ne samo hroničnim bolesnicima već i zdravima. Hitna pomoć u Beogradu zbog toga je na nogama, jer je za 24 sata, od srede ujutru do četvrtka ujutru, lekarsku pomoć zatražilo 1.682 ljudi, među kojima najviše astmatičari, pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom i sa sumnjama na šlogove.

RepublikaFoto: Tanjug
Sparno: Spas od vreline građani traže na česmama

I ZDRAVI SE GUŠE

Saradnik za komunikaciju Hitne pomoći Mirko Lutovac kaže da stanje još nije alarmantno, ali da je broj poziva građana povećan.

- Ne vodimo statistiku, ali neki prosek je 1.500 poziva. Međutim, ako smo prethodnih dana imali oko 1.100 poziva, to je ipak povećanje. Bilo je veoma sparno i teško u odnosu na prethodne dane, astmatičari su zvali žaleći se da se guše, a i mi relativno zdravi teško dišemo - kaže Lutovac.

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava da velika vlažnost vazduha u kombinaciji sa visokim temperaturama stvara subjektivni osećaj kao da je i po deset stepeni toplije.

Hitna pomoć ne zna gde će pre

JUTRO I NOĆ NAJGORI

- Što je veća temperatura i veća vlažnost, to je sparnije i lošije po zdravlje. Tako da je sreća da nemamo po 30 i više stepeni. Uobičajeno je da vlažnost bude između 30 i 40 procenata, a ovih dana je i po 70, 80. Najveća vlažnost je ujutru i noću, što se i poklapa sa pozivima Hitnoj pomoći. Međutim, u Velikom Gradištu je, recimo, oko podneva vlažnost vazduha bila 80 procenata, što je uz temperaturu od 27 stepeni dalo subjektivni osećaj kao da je 37. Vreme je mnogo teško za podnošenje i ne čudi da toliko ljudi traži lekarsku pomoć - napominje Đurić i dodaje da će se polje niskog vazdušnog pritiska zadržati i narednih sedam dana.

Preporuke za sve

- najbolje je boraviti u zatvorenom, a ko izlazi napolje, da to bude do 11 i posle pet sati
- obavezno unositi tečnost, i to negaziranu vodu
- ne dodavati so ishrani
- ne uzimati jaku hranu, jesti više manjih obroka tokom dana

KOME SMETA VELIKA VLAŽNOST

- obolelima od visokog krvnog pritiska
- osobama sa poremećajem periferne cirkulacije
- dijabetičarima
- gojaznima
- ljudima sa cerebrovaskularnim oboljenjima
- osobama sa opstruktivnim bolestima pluća
- alkoholičarima
- pacijentima sa oboljenjima kože koja remete rad znojnih žlezda

Rizično je za:

- malu decu
- poljoprivrednike
- zaposlene u industriji gde su izloženi dejstvu veštačkih izvora toplote
- profesionalne sportiste i rekreativce
RepublikaFoto: pixabay.com

Stiže opasni tropski talas

Opasni vreli talas ovih dana stiže u Evropu, a kako se pretpostavlja, izuzetno visoke temperature od 35 do 40 stepeni zahvatiće i Srbiju, bar će nakratko! Meteorološki servis "Akuveder" upozorava Evropljane na oprez.

- Svi stanovnici ovih područja biće u velikoj opasnosti od bolesti povezanih s velikim vrućinama, posebno stariji i deca - upozoravaju meteorolozi "Akuvedera". U nekim područjima očekuju se najviše temperature ove godine, a tako će biti u Madridu, Parizu, Frankfurtu, Amsterdamu i Stokholmu. Temperature će rasti i do 40 stepeni, a osveženje neće stići ni noću. Vrhunac ovog talasa vrućine očekuje se u krajem nedelje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading