SAVET STRUČNJAKA! OPREZ NA SUNCU: Svi prave OVE greške pri nanošenju kreme sa faktorom!

Autor:

Vesti

26.07.2018

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudi ne stavljaju dobro kremu za sunčanje, pa ne dobijaju ni polovinu zaštite od sunca iz losiona i krema, rezultati su studije koju je objavio BBC.

RepublikaFoto: pixabay.com
Obratite pažnju, pa uživajte na suncu

U teoriji, staviti kremu sa zaštitnim faktorom 15 već je sasvim dovoljno, ali u stvarnosti, ljudima treba zaštita sa faktorom od čak 30 ili 50 da bi zaista bili sigurni.

Ne stavljamo dovoljno kreme

Vođa istraživanja prof. Entoni Jang izjavio je kako primena kreme sa zaštitnim faktorom 50 omogućava samo 40 odsto  od zaštite koju očekujemo, jer ne stavljamo dovoljno kreme: kako bi prekrili celo telo na adekvatan način trebalo bi da uzmemo  36 grama kreme (oko šest kašičica). Više od pola treba staviti na svaku ruku, lice, vrat i uši, a više od jedne kašičice na svaku nogu, grudi i abdomen, te leđa.

RepublikaFoto: pixabay.com

Nanositi u ovo vreme

Ne bi smeli zanemarivati područja kao što su slepoočnice, vrat i uši. Britanski dermatolozi savetuju da se krema nanosi pola sata pre sunčanja, kako bi se adekvatno osušila. Potrebno ju je staviti svaka dva sata ili odmah nakon kupanja - brojni losioni navode kako su "vodootporni", ali brisanje peškirom uklanja kremu s tela pa je potrebno svaki put je ponovo naneti nakon plivanja.

Pored svega - a kako bi izbegli opekotine - izbegavajte sunčanje između 11 i 15 sati, budite u hladu što više možete, stavljajte kremu za sunčanje i nosite šešir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading