PATRIJARHU POZLILO ZBOG SKANDALA KOJI TRESU SPC

Autor: alo.rs

Vesti

13.07.2018

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarhu pozlilo zbog skandala koji proteklih dana potresaju Srpsku pravoslavnu crkvu!

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Patrijarh sve što čuje podnosi veoma teško

Kako Alo saznaje, patrijarh srpski Irinej veoma je teško podneo sve što se protekle nedelje dešavalo u SPC i haos koji je zbog toga nastao u javnosti.

Najpre se suočio sa vešću o tuči Atanasija i Filareta, sadašnjeg i bivšeg episkopa mileševskog, a potom i sa teškim optužbama lidera SRS-a Vojislava Šešelja, koji je komentarišući tu tuču u javnost izašao sa informacijom da je vladika Atanasije prekršio monaški zavet, te da ima ženu i dvoje dece.

Poglavaru SPC, prema rečima izvora iz Patrijaršije, sve to bilo je previše bolno i neshvatljivo, mnogo se nervirao, nekoliko noći gotovo uopšte nije spavao, slabo je jeo, a u jednom momentu pritisak mu je naglo skočio, što je uplašilo sveštenike iz Patrijaršije.

- Bio je crven u licu i tresao se sav! Pritisak mu je naglo skočio i svi smo se uplašili. Osetio se zbog svega odgovorno i nemoćno i bio je ljut istovremeno, a on je čovek koji je u ozbiljnim godinama. Ipak, čvrst je u nameri da sve istera načistac, kako navode u vezi sa tučom, tako i optužbe koje su stigle na račun vladike Atanasija - kaže  izvor iz Patrijaršije, navodeći da će se ova dva slučaja naći pred crkvenom komisijom, koja će biti formirana, i crkvenim sudom, ali pre svega pred Sinodom SPC.

Ljubomir Ranković iz Šabačke eparhije, protođakon i urednik "Glasa Crkve", za Alo kaže da je uveren da se patrijarh sada oseća zaista loše, ali da ipak očekuje njegovu brzu i trezvenu reakciju.

 - Ljudi zovu crkveni radio danima, pitaju zašto Crkva ćuti. Ukoliko Sabor ostane gluv i nem, biće strašno, jer ćutanje je znak odobravanja. Ako se ništa ne uradi, lično za mene institucija episkopa neće biti ono što je bila. Informacija da su se vladike tukle, a onda da jedan od njih ima decu, mislim da je jedan od najvećih udara dosada na ugled SPC u istoriji. To su strašne diskreditacije tako uzvišenog čina i tome mora da se stane na put - kaže Ranković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading