Sa lastama doletele i nagrade: Petkovićima iz Velike Plane uručeno priznanje i dve tone kukuruza!

Autor: Republika

Vesti

08.07.2018

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porodica Petković iz Velike Plane ove godine dobila je priznanje za domaćinstvo sa najvećim brojem lastinih gnezda u Srbiji i nagradu od 2 tone kukuruza. Priznanje i robna nagrada uručeni su njihovom domu u petak 6. jula uz prisustvo medija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Domaćinstvo Petkovića je sa 80 zauzetih gnezda seoskih lasta zauzelo prvo mesto među 96 domaćinstava iz svih krajeva Srbije. Ovo neobično takmičenje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je po drugi put.

- Kada su nam javili da smo pobedili baš smo se obradovali. Kažu da laste donose sreću, proleće, a naša porodica je dokaz da laste donose i vredne nagrade. Nagrada od dve tone kukuruza nam dolazi u pravom trenutku za naše krave, svinje i ostale životinje - izjavila je kroz osmeh domaćica Sanja koja je poslala prijavu za takmičenje. Prema rečima domaćina Aleksandra korist od lasta je višestruka.

- Generacije u ovoj kući su toliko navikle na laste i pouzdamo se u njihovo ponašanje, pa vremensku prognozu i ne gledamo. Kad vidimo da laste nisko lete znamo da taj dan odmaramo jer će sigurno padati kiša.

- Brojne ugrožene vrste koje su hiljadama godina navikle na suživot sa čovekom sada se suočavaju sa nestankom staništa i odgovarajuće hrane jer je čovek naglo promenio način bavljenja poljoprivredom", kaže Milan Ružić, iz pomenutog Društva i dodaje:

- Primera radi, moderne štale su zatvorene, imaju mrežice na prozorima, a umesto lasta koje bi besplatno uklanjale muve, koriste se opasni otrovi. Takva poljoprvreda je sve samo ne održiva kako za prirodu, tako i za čoveka.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale" kako bi podržali male poljoprivrednike koji se poljoprivredom bave na tradicionalan i za prirodu povoljan način.

Ove godine sponzori takmičenja bili su programerska firma "Mad Head Games" iz Novog Sada i kompanija "Sto posto" iz Velike Plane.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading