MALI MATURANTI JAKO LOŠE URADILI PRIJEMNI: Za upis prosečno potrebno 5 poena manje nego 2017!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

05.07.2018

21:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malim maturantima će ove godine u proseku biti potrebno čak pet poena manje da upišu željenu srednju školu nego što je to bio slučaj prošle godine, kažu prosvetni stručnjaci!

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Razlog za to je loše urađen završni test, ali i činjenica da je ove godine otvoreno mnogo specijalizovanih, pre svega IT odeljenja, za koja su važila posebna pravila upisa i koja su najbolji učenici popunili i pre završnog ispita.

Tako će, primera radi, za veoma popularne medicinske škole ove godine u proseku biti dovoljno 92 poena, čak šest manje nego što je bio slučaj 2017. Sličan je slučaj i sa prirodnim smerovima u gimnazijama i elektrotehničkim školama, jer su đaci zainteresovani za ove profile upisivali specijalna IT odeljenja.

Predsednik Foruma beogradskih srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da će ove godine konkurencija za upis biti slabija nego ikada.

- Đaci su ove godine uradili nešto lošije test iz matematike i srpskog jezika, a jedino gde su pokazali uspeh je kombinovani test. Zbog toga će škole spustiti kriterijume pri upisu i u proseku će se za popularne smerove tražiti oko pet bodova manje. Tako će u medicinskim školama, koje su jedne od najpopularnijih, za upis umesto prošlogodišnjih 98 poena biti potrebno oko 92 boda, a u elektrotehničkim školama umesto dosadašnjih 92 za upis će biti dovoljno i 87 bodova. Jedino gde će broj bodova ostati isti kao i lane su ugostiteljske škole - kaže Antić.

On objašnjava da lošije urađen završni test nije jedini razlog ovakvog pada kriterijuma prilikom upisa.

- Pošto su u 70 gimnazija u Srbiji otvorena specijalizovana, informatička odeljenja, gde će učenici uz tradicionalne gimnazijske predmete učiti i programiranje, ove godine očekuje se manji broj potrebnih bodova za upis na prirodne smerove gimnazija. Jednostavno, najbolji đaci su već upisali te nove IT smerove i oslobodili mesta u klasičnim gimnazijskim odeljenjima... Sa druge strane, veća je navala na društveno-jezičke smerove, za čiji će upis biti potreban koji bod više - napominje Antić i dodaje da će mnoge gimnazije po gradovima u unutrašnjosti ostati poluprazne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading