VANSERIJSKI PODVIG HIRURGA SA VMA: Ženi iz stomaka izvadili tumor od 18 kilograma!

Autor: J. D. J. - M. M. L.

Vesti

06.07.2018

04:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalisti VMA izveli su vanserijski podvig kada su 51-godišnjoj pacijentkinji izvadili džinovski maligni tumor liposarkom. Operacija je trajala dva sata, a da su lekari imali pune ruke posla, govori to što je tumor bio težak neverovatnih 18 kilograma i prečnika 50 centimetara. Profesor dr Bratislav Trifunović, specijalista opšte medicine koji je bio na čelu operacionog tima, kaže da su imali slične slučajeve, ali da je ovo najteži tumor tog tipa.

RepublikaFoto: Republika

- Operacija je bila vrlo rizična, teška pre svega zbog enormnih dimenzija tumora i blizine krvnih sudova, bubrega, pankreasa, delova dvanaestopalačnog creva. Zahvat je izvela naša ekipa onkoloških hirurga, a istovremeno su bili spremni da pomognu i vaskularni hirurzi, urolozi iz naše ustanove. Prošla je bez ikakvih komplikacija sa minimalnim gubitkom krvi i bez ikakve štete, što mi hirurzi kažemo. Svetska literatura kaže da se kod 65 odsto bolesnika pri takvim operacijama ošteti neka od vitalnih struktura i da se kod svakog drugog dešavaju po život opasna krvavljenja, što se kod nas nije desilo - ponosan je doktor Trifunović.

Operacija je bila vrlo rizična i teška zbog enormnih dimenzija tumora i blizine krvnih sudova, bubrega...

prof. dr Bratislav Trifunović, vođa operacionog tima

On objašnjava da je pacijentkinja u poslednjih godinu dana primetila kako joj otiče trbuh, a inače se radi o osobi koja vodi računa o zdravlju, redovno trenira i ide na kontrole. Pre mesec dana otišla je na pregled kod ginekologa, a zatim i gastroenterologa ppuk. doc. dr sc. med. Nebojše Manojlovića iz Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA, koji je dijagnostikovao problem. Sam zahvat urađen je pre desetak dana. Pacijentkinja se oporavlja, a kako saznajemo, u pitanju je prosvetna radnica koja je želela da ostane anonimna. Hirurški zahvat izveli su prof. dr Bratislav Trifunović, doc. dr Boško Milev, ppuk. asist. dr Milan Jovanović i dr Živorad Kocevski, anesteziolog dr Aleksandra Ristanović i instrumentarke Marijana Bugarčić i Jasmina Mitrović, navode na VMA.

Foto: Republika

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading