ODLIČNA VEST: "Bereta" zainteresovana za srpske fabrike oružja

Autor: Tanjug

Vesti

26.06.2018

22:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanski proizvođač naoružanja "Bereta" zainteresovan je za saradnju sa srpskom odbrambenom industrijom, posebno sa kompanijama "Zastava oružje" i "Prvi partizan", pišu današnje "Večerenje novosti".

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Kako navodi list, "Bereta" bi mogla da bude i prvi strani partner koji će, prema novom zakonu o proizvodnji i prometu naoružanja, uložiti novac u srpske vojne fabrike. 

Italijanska kompanija je, tvrde "Novosti", već duže vreme zainteresovana ne samo za saradnju, već i za ulaganje i raspolaganje kapitalom srpske namenske industrije, što je najavljeno još prošle godine prilikom posete ministra Aleksandra Vulina Italiji. 

Iz Ministarstva odbrane navode da je potrebno privlačenje stranog, kao i domaćeg kapitala, jer Srbija "i pored svih ulaganja nema toliko para da investira da bi nabavila moderne tehnologije"

- On će nam pomoći da obnovimo i proširimo tehnološku bazu i proširimo lepezu proizvoda. Očekujemo konkretne ponude italijanske ''Berete'', a kontakti postoje i sa više firmi iz Češke, Indije i drugih zemalja - navode u ministarstvu za "Novosti". 

U Srbiji je nedavno boravio i vlasnik italijanske kompanije Franko Beretija, koji je sa grupom saradnika obišao kragujevačku "Zastavu" i užički "Prvi partizan", a gostima iz Italije predstavljene su i mogućnosti za saradnju sa Vojnotehičkim institutom Ministarstva odbrane, dodaju "Novosti". 

List podseća i da je izmenama Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja omogućeno strano ulaganje u državne firme namenske industrije, ali najviše do 49 odsto vrednosti kapitala.


Takođe, kako navode, država je odredila limit da strani ulagač ne može imati više od 15 odsto učešća u kapitalu fabrika oružja i municije. 

Stranim investitorima najatraktivnije su domaće fabrike u čijim pogonima se prozvodi streljačko naoružanje, kao i prateća municija, ukazuju "Novosti".

Prema podacima Ministarstva odbrane, kako dodaju, namenska industrija Srbije tokom prošle godine prihodovala je 580 miliona dolara, a u 2018. se očekuje gotovo 700 miliona. 

Ulazak stranog kapitala, prema procenama, podići će vrednost ostvarenog prihoda za oko stotinu miliona dolara godišnje, a cilj države je da već 2020. godine izvoz robe vojne industrije premaši milijardu dolara, ističe list. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading