COKA PATI U ZOOLOŠKOM VRTU: Sudbina češkog vučjeg psa Čokolade još uvek neizvesna

Autor:

Vesti

24.06.2018

15:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čokolada, od milja zvana Coka, mešvina češkog vučjeg psa i vučice, danas se nalazi u beogradskom Zoološkom vrtu, nesrećna jer je daleko od svoje vlasnice i porodice. Udruženje za zaštitu životinja Levijatan obišlo je nekadašnji Cokin dom apelujući na nadležne da ovu umiljatu životinju vrate kući i učine je ponovo srećnom.

RepublikaFoto: Studio B
Coka još uvek nije vraćena vlasnici

Njena vlasnica V. S. kaže za Srpski telegraf da o sudbini svog ljubimca i više od mesec dana nakon što se izgubio na Mirijevu, ne zna njegovu sudbinu. Nadležni, priča, ne daju nikakve informacije o tome hoće li vlasnica i Coka ponovo biti zajedno.

 

 

- Policija je uhvatila u Mirijevu. Čokolada nije pobegla, već su je oterali ljudi koji su se skupili na ulici kada su videli nju i ostale hibride vučjaka. Vratila bi se kući i oporavila nakon desetak dana, ali su je odveli u Zoo vrt. Idem kod nje skoro svaki dan, u jako je lošem stanju i jako malo jede - priča nam vlasnica i dodaje da se žalila svim nadležnim institucijama, pa i Republičkoj veterinarskoj inspekciji (RIV).

 

 

- Tamo su mi rekli da nemam dokaze da je Čokolada moja i pitali me zašto nije čipovana. Nije mogla da bude čipovana jer je imala krpeljsku groznicu i nisam želela da je ugrozim životno - objašnjava ona.
Posle nekoliko nedelja borbe za Cokin povratak kući, V. S. je rečeno da će se na suđenju odlučiti hoće li joj životinja sa kojom je od njenog rođenja pripasti ili ne. Ni to, čak, ne zna kada bi moglo da se dogodi.

- Niko mi ništa ne govori, ništa ne znam. Volela bih samo da je Coka kod mene dok taj proces bude trajao jer ovde ima sve uslove. Nikad nikog nije ujela, ugrozila... Još uvek sam u šoku zbog svega - navodi Cokina vlasnica.

Foto: instagram.com/pasazot
Pavle Bihal osnivač Levijatana

Pavle Bihal iz Levijatana kaže za naš list da je na mestu gde je doskora živela Coka zatekao još četiri vuka-hibrida koji ni na koji način ne predstavljaju opasnost po ljude. On ističe da su sve životinje u dvorištu čipovane, a da će biti i sterilisane. Bihal naglašava da u ovom slučaju nije najvažnije da li je životinja vuk ili ne, već to što pati.

- Ne zalazeći u pravni aspekt da li je legalno ili ne, pošto mnoge stvari u zemlji nisu legalne, uključujući Aveniju MB koja ubija 300 do 500 pasa dnevno, Fondacija i ja smatramo da Coka treba da se vrati tamo gde je odrasla, naravno, u kontrolisanim uslovima. Iznad svakog zakona je dobrobit životinje koja se raspada od tuge u Zoološkom vrtu i kavezu. Nije bitno da li je vuk ili ne - objašnjava Pavle. 

 

 

On apeluje na nadležne da vrate Coku tamo gde je bila jer je bezopasna, odrasla sa detetom u krevetu i ponaša se kao čist pas.

- RVI bi trebalo da daju svoje mišljenje, pre svega oko genetske analize. Zbog toga smo im poslali i zvaničan dopis. Vlasnicu smo obavestili da nikakav štanceraj ne dolazi u obzir, a dokaze o prethodnom "štanceraju" nemamo. To znači da nema dokaza da je to rađeno konstantno i sa ciljem dalje prodaje i zarade. Ako je neko kupio neku divlju životinju od vlasnice neka nam se javi. Vukovima je svakako mesto u šumi ali i mnogim ljudima u zatvoru pa se opet šetaju slobodno. Malo etike, morala i kontrole i ne bi smelo da se ovakve situacije dešavaju - poručuje Pavle Bihal.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading