INSPEKCIJA ČEŠLJALA HLADNJAČE SA MALINAMA, PA NAIŠLA NA OVAJ UŽAS!

Autor:

Vesti

22.06.2018

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od ponedeljka, 18. juna, kada je okončan štajk malinara, inspektori Ministarstva poljoprivrede ušli su u 54 hladnjače i kontrolisali 39 otkupnih mesta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Temeljnim kontrolama inspekcija je potvrdila sumnje i našla da pojedini hladnjačari grubo krše osnovna pravila rada zbog čega posledice mogu da trpe i krajnji korisnici malina.

- Jednoj hladnjači je zabranjen rad jer nije bila registrovana, dvema je zabranjeno korišćenje vode jer nisu obezbedile dokaz da je voda ispravna, dok su kod četiri hladnjačara inspektori zahtevali da higijenu hitno dovedu na potreban nivo. U toku je i podnošenje dve prijave za privredni prestup. U jednom slučaju hladnjačar nije imao sistem koji garantuje bezbednost hrane po evropskim standardima, a u drugom nije bila dobra sledljivost maline - kaže dobro obavešten izvor za beogradske medije.

Poljoprivredna inspekcija počela je da češlja hladnjačare odmah nakon okončanja štrajka malinara u Prijepolju krajem prošle nedelje.

Desetine inspektora svakodnevno je kontrolisalo hladnjačare Zlatiborskog, Moravičkog, Pčinjskog i Jablaničkog okruga, odnosno područja Arilja, Ivanjice, Prijepolja, Koceljeve, Vladičinog Hana i Šapca. U kontroli su im se pridružili i tržišni inspektori Ministarstva trgovine.

Rat između hladnjačara i malinara započeo je ove godine gotovo na samom početku otkupa. Cena maline padala je sa 130 dinara na 100, potom na 80 dinara, da bi neke hladnjače potpuno prestale sa otkupom. Na jugu se malina plaćala čak 50 do 60 dinara. Vesti o prestanku otkupa hladnjačari su proizvođačima slali SMS-om, posredstvom otkupljivača koji rade u njihovo ime, ili su jednostavno malinare na svojim objektima dočekali pisanim obaveštenjima o prestanku otkupa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading