VLADIKA IRINEJ: Nadam se da vaseljenski partijarh neće dati autokefalnost crkvama u Makedoniji i Ukrajini

Autor: Tanjug

Vesti

19.06.2018

22:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladika bački Irinej izjavio je da duboko veruje da vaseljenski partijarh neće jednostrano doneti odluku o autokefalnosti kanonski nepriznatih crkava u Makedoniji i Ukrajini, jer bi se tome protivio čitav pravoslavni svet.

RepublikaFoto: youtube.com/printskrin
Vladika Irinej

- Carigradski patrijarh je prvi po časti, što znači prvi među jednakima, a ne prvi bez jednakih. Dakle, i da, ne daj Bože, postoji sklonost svesvetog patrijarha Vartolomeja ka nekakvom jednostranom i samovlasnom presuđivanju u slučaju skopskog i ukrajinskog raskola, ona bi bila izraz velike zablude, velika duhovna greška i, sa stanovišta ustrojstva pravoslavne crkve i kanonskog prava, potpuno ništavna - izjavio je vladika Irinej za današnju "Politiku".

On je istakao da govori krajnje hipotetički, jer duboko veruje da do toga neće doći.

- Kada bi i došlo, pod političkim ili drugačijim pritiscima i podsticajima, ona bi izazvala odlučno neslaganje i protivljenje, ne samo u slovenskom pravoslavnom svetu, nego i širom pravoslavlja - rekao je vladika Irinej.

"Politika" podseća da je partijarh Vartolomej nedavno pozvao sestrinske crkve da prihvate "crkvu u Skoplju" u pravoslavno jedinstvo, i istakao da je "apostoska dužnost crkve da traži načine spasenja naše braće u Skoplju i Ukrajini". 

Na to je reagovao protojerej Vsevold Čaplin, iz Ruske pravoslavne crkve, koji je ocenio da bi davanjem autokefalnosti "ukrajinskoj" i "makedonskoj" crkvi protiv volje njihovih matičnih crkava, ruske i srpske, moglo doći do raskola u pravoslavnom svetu.

Vladika Irinej u razgovoru za "Politiku" kaže da je "teško ne saglasiti se sa ocenom prote Čaplina".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading