BEOGRADSKI STUDENTI NA SKENERU: Vole seks bez obaveza, većina priznaje da pije alkohol

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

16.06.2018

18:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beogradski studenti većinom piju alkohol, priznaju da društvene mreže utiču na njihovo učenje, a najviše žele da se osamostale. Ovo su samo neki od rezultata istraživanja "Rizična ponašanja mladih" koje su tokom maja sproveli studenti Socijalne politike i socijalnog rada Fakulteta političkih nauka, pod mentorstvom asistenta Nikole Jovića. Njime je potvrđeno da su studenti u prestonici i te kako skloni piću, jer se samo devet odsto njih izjasnilo da ne konzumira alkohol.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Polovini njih gotovo da ne može da prođe nedelja a da ne nazdrave, dok 12 odsto njih to čini čak tri-četiri puta nedeljno.

Narkotike je probao svaki treći student, a skoro svi (90 odsto) to čine u društvu. Razlog odavanja alkoholu i narkoticima je isti - na prvom mestu je zabava, dok se kao česti razlozi navode i efekti koje izazivaju i oslobađanje od stresa.

Boravak na fakultetu stresan je za čak 42 odsto devojaka i 29 odsto mladića, a čak 44 odsto studenata priznaje da je razmišljalo o odlasku kod psihoterapeuta. Nikola Jović ističe da studenti prepoznaju potrebu da razgovaraju sa terapeutom, ali da iz određenih razloga to odbijaju.

- Studenti, kao i ostali delovi naše populacije, nedovoljno vode računa o emocionalnoj higijeni. Čak 45 odsto ispitanika je reklo da brine manje o svom psihičkom zdravlju nego o fizičkom, što govori o našoj disproporcionalnoj (ne)kulturi brige za telo i dušu. Odlazak kod psihoterapeuta jedna je od izraženijih tabu tema koja postoji kako među mlađima tako i među starijima, a ovaj uvid dodatno potvrđuju i disonantni podaci koji pokazuju da je gotovo svaki drugi ispitanik razmišljao da ode kod psihoterapeuta, ali da kada zaista ima neki životni problem, svega šest odsto ispitanika odluči da priča sa terapeutom i tako dobije stručnu pomoć - ističe on.

Studenti priznaju i da provode mnogo vremena na društvenim mrežama (njih 62 odsto), ali i da to utiče na njihovo učenje (45 odsto ispitanika).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading