DRAMATIČNA UPOZORENJA METEOROLOGA: Opasnost još nije prošla - oluje i gromovi još PET DANA!

Autor: J. JOKANOVIĆ - D. SIMIĆ

Vesti

15.06.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuvajte glave, stiže novo nevreme! Olujni vetrovi, grmljavina i obilni pljuskovi slični onima od srede, potrajaće još pet dana. Meteorolozi kažu da nevreme možda neće biti istog intenziteta, ali upozoravaju da opasnost još nije prošla.

RepublikaFoto: Tanjug/Glas Zapadne Srbije
Teško nevreme nas čeka narednih pet dana

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da će zaključno sa utorkom biti nestabilno i da treba biti oprezan.

- U sredu je došlo do sukoba nekoliko vazdušnih masa. Iznad Srbije se našao ciklon, ujedno je u sklopu njega prelazio hladni front, i imali smo dotok toplog vazduha sa juga i hladnog sa severa i usled kombinacije svega toga atmosfera je burno odreagovala. I dalje je sve to prisutno na neki način, vazdušni pritisak je nizak i vreme je nestabilno, ali oluje ne bi trebalo da budu baš takvog intenziteta. Takođe, neće biti na tolikom prostoru. Više će biti lokalnog karaktera, mada će zahvatiti sve delove Srbije - kaže Đurić i dodaje da je samo u Smederevskoj Palanci za manje od sat vremena palo 55 litra kiše po metru kvadratnom, što je mesečni prosek.

Kako objašnjavaju stručnjaci, ovakve superćelijske oluje su posledica sve toplijih leta, ali i zagrejanih morskih površina u okolini. Takve oluje možemo da očekujemo i narednih meseci, sudeći bar po dugoročnoj prognozi RHMZ, po kojoj će predstojeće leto biti izuzetno vrelo sa čak 44 tropska dana. Vruće će, kako najavljuju, biti i tokom noći, pa čak i na planinama. A s obzirom na to da je iza nas jedno od najtoplijih proleća u proteklih 130 godina, bez sumnje je da će predstojeće leto obeležiti izuzetno visoke temperature.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading